detector.media
05.04.2021 15:10
Данілов: Вживання терміну «Донбас» – це підігравання пропаганді РФ
Данілов: Вживання терміну «Донбас» – це підігравання пропаганді РФ
Секретар РНБО додав, що поняття «Донбас» не варто розглядати як «історично усталене».

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов сказав, що вважає вживання терміну «Донбас» постійним підживленням російського антиукраїнського наративу й підіграванням російській пропаганді.

Данілов каже, що його зауваження щодо терміну «Донбас» викликало бурхливе обговорення, тому, щоб «покласти край двозначності трактування [його] слів», він пояснив свою позицію «ВВС News Україна».

За його словами, поняття «Донбас», як інструмент інформаційної війни, використовується російськими спецслужбами з 2000 року, і особливо активно з 2014.

«Мета – протиставлення і штучне виокремлення певного регіону України як території, яка начебто має особливі права і статус, що дає у подальшому підстави обґрунтувати створення й існування державних псевдоутворень. Навіть поверхневий моніторинг будь-яких російських державних інформаційних ресурсів дасть повне уявлення і докази щодо місця "Донбасу" в російському інформаційному порядку денному: "вибір Донбасу", "ущемлення прав народу Донбасу", "розмова з Донбасом", "народ Донбасу", "ополчення Донбасу", "влада Донбасу"», – пояснив він.

Секретар РНБО також сказав, що поняття «Донбас» не варто розглядати як «історично усталене».

«В історії немає застиглих констант. З ужитку виходить те, що не пройшло випробування часом або зазнало цілеспрямованого впливу. У випадку з назвою "Донбас" ми маємо справу з порівняно новим визначенням, яке історично охоплювало територію Луганської, Донецької і Дніпропетровської областей, а також регіонів сучасної Російської Федерації, зокрема, Ростовської області. І тому навіть ураховуючи цю обставину, застосування назви "Донбас" до частини території Луганської та Донецької областей України, окупованих Російською Федерацією, не є коректним», – уточнив він.

Нагадаємо, 24 березня секретар РНБО Олексій Данілов закликав максимально уникати вживання терміну «Донбас», «народ Донбасу», бо це наративи, нав’язані країною-агресором.

У 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на сході України, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну в окремих районах Донецької та Луганської областей грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. Жертвами російської агресії стали понад 13 тисяч громадян України. До війни проти України активно залучена і російська пропаганда. 

Фото: Олексій Данілов / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY