detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
02.04.2021 18:26
Держава має забезпечити українське мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України – Потураєв
Держава має забезпечити українське мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України – Потураєв
Комітет гуманітарної та інформполітики провів 2 квітня 2021 року слухання щодо забезпечення стабільного мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України.

Держава має зробити все можливе для забезпечення українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України. про це сказав голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час між комітетських слухань щодо мовлення на окупованих територіях.

«Українські мовники, як суспільний, так і приватні, не можуть доносити сигнал до споживачів на окуповані Російською Федерацією території. Також є проблеми забезпечення прифронтових і прикордонних територій якісним і швидкісним інтернетом. Є проблеми з покриттям кабельними мережами. Бо ми розуміємо, що, з ринкової точки зору, кабельним операторам там важко працювати. Тому треба думати над вирішенням цих питань. Це є обов’язок держави», – сказав Микита Потураєв.

На його думку, Україна не програла інформаційну війну, але існуючі проблеми треба долати всім разом за підтримки держави.

голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець зауважив, що не може розділити тезу Микити Потураєва, що ми не програли інформаційну війну.

«Ми її програли! Я перевірив, які канали в ідеальній якості дивляться жителі Донецької і Луганської областей на підконтрольній Україні території: «Новоросія», «Мир 24», «Звєзда», НТВ, Перший республіканський, «Росія-1», ТВЦ, «Перший російський», РЕН-ТВ, ТНТ, «Оплот», «Оплот 2», «Уніон» та ін. Ми цьому досі не почали системно протидіяти», – сказав він.

Пан Лубінець назвав медійні активи, які є у розпорядженні т. зв. «ДНР» і «ЛНР». Зокрема, в управлінні міністерства інформаційної політики т. зв. «ДНР» знаходяться сім телеканалів з широкою географією покриття. Міністерству зв’язку та масових комунікацій т. зв. «ЛНР» підпорядковується державна телерадіокомпанія «ЛНР», яка об’єднує всі основні ЗМІ та включає в себе один телеканал «Луганськ 24» та три радіостанції.

«Усі названі медійні ресурси утворені на базі обладнання та частот діючих до окупації телерадіоканалів України. Це дає їм можливість мовити на нашу територію Донецької та Луганської областей. Очевидно, що це дуже потужний ресурс для ведення антиукраїнської політики та промивання мізків. Що ж робимо ми. Ми практично залишили мешканців цих територій без безплатних українських телеканалів. У січні 2019 року чотири медіа групи закодували сигнал своїх телеканалів на супутниках, і тепер жителі Донецької та Луганської областей дивляться безкоштовні російські канали», – додав він.

На думку ж представника «Медіа групи Україна» Федора Гречанінова, закодування сигналу було правильним рішенням, оскільки для аудиторії важливий якісний контент. А закодування дало можливість отримання коштів, які медіагрупи витрачають на виробництво нового контенту.

Голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк запропонувала депутатам знайти кошти на створення державної ОТТ/IPTV платформи, яка б надавала послуги населенню тимчасово окупованих територій та прикордонних районах, які межують з Російською Федерацією.

Віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що російська пропагандистська машина де-факто відновила своє повноцінне деструктивне мовлення і без заблокованих українською владою ресурсів.

Він також вважає, що Україна програє у інформаційному протистоянні з РФ через згортання аналогового мовлення на прикордонні території. Також під час слухань Резніков заявив, що Україна зіштовхнулася з тотальною гібридною агресією РФ, отже стабільне мовлення на окупованих територіях є головною запорукою забезпечення інформаційного суверенітету України.

У між комітетських слуханнях взяли участь голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро  Лубінець, віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапар, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич народні депутати, керівники Донецької, Луганської ОВЦА, представники РНБО, міністерства культури та інформаційної політики, медіа, громадських організацій.

Учасники слухань описали проблеми з доступом сигналу до жителів Донбасу та на прикордонні, напрацювали низку рекомендацій, які будуть доопрацьовані і ухвалені парламентськими комітетами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY