detector.media
01.04.2021 14:10
Справа про доступ до телефону головреда «Схем» Наталки Седлецької: Журналістка здобула повну перемогу в ЄСПЛ
Справа про доступ до телефону головреда «Схем» Наталки Седлецької: Журналістка здобула повну перемогу в ЄСПЛ
Суд визнав, що дії влади несли загрозу розкриття джерел журналістки, яка проводить антикорупційні розслідування. Країна-відповідач має відшкодувати заявниці судові витрати та надати моральну компенсацію.

Європейський суд з прав людини виніс рішення по суті, яким повністю задовольнив скаргу журналістки, головної редакторки програми розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької у справі проти Генеральної прокуратури України, слідчі якої в 2018 році хотіли отримати доступ до даних з її телефону. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Суд визнав, що дії влади несли загрозу розкриття джерел журналістки, яка проводить антикорупційні розслідування, а отже, уряд порушив цим статтю 10 Конвенції про захист прав людини (свобода вираження поглядів).

Рішення на користь журналістки судді ЄСПЛ ухвалили одностайно.

«Ухвала районного суду від 27 серпня 2018 року дозволила ГПУ збирати широкий спектр захищених комунікаційних даних щодо особистих та професійних контактів журналістки протягом 16 місяців. (...) Ці дані можуть включати інформацію, що ідентифікує конфіденційні джерела заявниці», – зазначив Суд у своєму рішенні.

Судді встановили, що влада України не мала достатніх підстав, які б могли виправдати втручання у права головної редакторки програми розслідувань «Схеми».

«Наведені національними судами причини втручання у права заявниці відповідно до статті 10, були недостатніми, щоб продемонструвати, що втручання було пропорційним та відповідало нагальній потребі суспільства», – зазначає ЄСПЛ.

Суд постановив, що ризик заподіяння шкоди інтересам, був ще більшим, оскільки фокус роботи заявниці як журналістки був на розслідуванні гучної корупції, включно з корупцією в самій ГПУ.

Відповідним рішенням судді ЄСПЛ також постановили, що країна-відповідач має відшкодувати заявниці 2350 євро судових та юридичних витрат та 4500 євро в якості моральної компенсації. Юридичний супровід по справі здійснювали адвокати Сергій Заєць, Людмила Панкратова, Анатолій Попов та Віра Крат за підтримки Інституту розвитку регіональної преси. 

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

25 вересня 2018 року у Генпрокуратурі повідомили, що на вимогу ЄСПЛ зупинили процедуру отримання інформації з мобільного Наталки Седлецької, але на запитання, чи оператор уже передав запитувані дані, відповіді не надали.

У жовтні 2018 року ЄСПЛ безстроково заборонив слідчим отримувати дані з мобільних телефонів авторки та ведучої програми «Схеми» Наталки Седлецької. Слідчі ГПУ не мали права реалізовувати доступ до будь-яких даних з телефону журналістки, допоки не отримають від ЄСПЛ іншого повідомлення. 

Доступ до масиву даних з телефонів журналістів за період у 17 місяців викликав широку критику українських і міжнародних антикорупційних, правозахисних і журналістських спільнот, дипломатів і урядових організацій, які назвали обсяг цього масиву надмірним.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запевнив, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку якихось даних журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських, окрім дат їхнього перебування в зоні дії вежі мобільного оператора поблизу будівлі НАБУ, що дозволить ГПУ розкрити злочин.

Колаж: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY