detector.media
30.03.2021 16:21
Аваков запропонував створити російськомовний проукраїнський телеканал та розвивати «нашу російську мову»
Аваков запропонував створити російськомовний проукраїнський телеканал та розвивати «нашу російську мову»
За словами Авакова, для багатьох, хто розуміє російську мову, важливо вміти отримувати чесну, а не путінську інформацію своєю мовою.

Очільник МВС України Арсен Аваков пропонує створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку. Про це міністр написав у Facebook.

«Я, російськомовний український націоналіст, впевнений, що треба вітати розвиток НАШОЇ російської мови, якою розмовляють мільйони українців, і дозволити їй вільно розвиватися ... Необхідно створити якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал, який міг би переломити пропагандистську монополію РФ на міжнародному інформаційному ринку», – заявив Аваков.

Міністр переконаний, що державною може бути тільки українська мова – як мова предметної, суверенної країни.

«Однак російська, кримськотатарська, румунська, угорська, болгарська та інші мови, які живуть в Україні – мови спілкування та культури, сімейна спадщина, частина багатої української культурної аури. Ці мови також належать українцям», – додав він.

За його словами, для багатьох, хто розуміє російську мову, важливо вміти отримувати чесну, а не путінську інформацію своєю мовою.

«Російська мова – не торговельна марка з правом повного розпорядження! Будь-яка мова живе і розвивається у середовищі його носіїв і ніякими великодержавними законами неможливо цей процес ні зупинити, ні заборонити. Старша за походженням українська мова безумовно багатша, більш образна і яскравіша російської – сперечайтеся хто бажає – але нашій, українській культурі, належить і весь корпус літературної спадщини наших класиків, в тому числі, які писали російською. Чому ми, українці, повинні відмовлятися від мови Гоголя, Квітки-Основ'яненка, Шевченка, Носова, Зощенка, Булгакова, Віктора Некрасова і сотень інших прекрасних українських російськомовних письменників?», – запитує Аваков.

Нагадаємо, в Україні 1 березня 2020 року почав мовлення державний канал для тимчасово окупованих територій «Дом»Він входить до складу державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» (в склад якого також входить телеканал UATV).

«Дом» мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного.

Головна мета каналу  інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

У проєкті держбюджету на 2021 рік створили нову бюджетну програму Мінреінтеграції «Забезпечення інформаційного суверенітету України, розвиток мов корінних народів, що проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та фінансова підтримка системи державного іномовлення України», на яку запланували 298,4 млн грн.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи. Зокрема, у складі Мінкульту створюється Центр протидії дезінформації. Очолить Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Крім того, на базі РНБО створений ще один орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації.

Фото: пресслужба МВС України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY