detector.media
30.03.2021 16:05
Влада Білорусі звільнила затриманого журналіста Павла Можейка
Влада Білорусі звільнила затриманого журналіста Павла Можейка
Можейка звільнили після 72 годин арешту з формулюванням «зникли підстави для затримання».

Влада Білорусі звільнила раніше затриманого журналіста Павла Можейка з формулюванням «зникли підстави для затримання». Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Можейка, який також є засновником культурного осередку «Центр міського життя», звільнили після 72 годин арешту. Журналіста тримали у в’язниці з 26 по 29 березня.

Вранці 26 березня Можейка викликали на допит в Гродненську прокуратуру, де його затримали. Приводом для порушення кримінальної справи за статтею 130 КК стало те, що 19 березня на виставці картин в «Центрі міської життя» художник Алесь Пушкін розмістив портрет учасника післявоєнного антирадянського опору Євгена Жихаря з автоматом на плечі.

Разом з тим, правоохоронні органи продовжили розслідування кримінальної справи проти Можейка.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

27 березня у Мінську затримали низку опозиційних журналістів, зокрема, головного редактора видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича, фотографиню цього ж видання Надію Бужан, репортерку Катерину Карпіцьку та редакторок Tut.by Анну Калтигіну і Галину Уласик.  

Також силовики затримали журналіста німецького мовника Deutsche Welle Ніколаса Коннолі, який висвітлював акцію протесту.

Фото: Belsat

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY