detector.media
29.03.2021 14:19
Офіс президента не віддасть понівечені двері на виставку: Це не об’єкт мистецтва
Офіс президента не віддасть понівечені двері на виставку: Це не об’єкт мистецтва
Двері заради економії збираються реставрувати і повернути на місце.

Офіс президента України відмовився від пропозиції художньої галереї продати їй свої двері, розмальовані і побиті учасниками акції на підтримку Сергія Стерненка 20 березня. Про це заявила речниця президента Юлія Мендель у коментарі Українській правді.

«Пошкоджені двері Офісу президента сьогодні відправляють на реставрацію з метою економії коштів. Реставрувати двері значно дешевше, ніж купити нові. Офіс президента не буде віддавати жодні пошкоджені частини будівлі на будь-які виставки, оскільки не вважає ці речі об’єктами мистецтва, а ставиться до всіх пошкоджень як до доказів вандалізму», – повідомила Мендель.

Також Мендель зазначила, що усі, хто скоїв цей вандалізм, мають відповісти перед законом. За її словами, кожен українець має право на протест, і на Банковій часто збираються протестувальники, але «жодному за 30 років незалежності не спадало на думку робити те, що сталося 20 березня».

Нагадаємо, мистецька галерея «Речовий доказ» та фестиваль Senka направили звернення до Офісу президента України з пропозицією викупити двері будівлі, пошкоджені під час акції на підтримку засудженого блогера та активіста Сергія Стерненка.

Раніше пошкоджені двері ОПУ принесли на ефір токшоу «Право на владу» на «1+1». Ведуча Наталя Мосійчук назвала їх «жертвою протестів». Співорганізатор акції протесту під ОПУ Олексій Ковжун запропонував під час ефіру, що ці двері можна було б виставити на аукціон і гроші спрямувати, приміром, на фінансування судової реформи.

Речниця президента України Юлія Мендель заявила, що Офіс президента лише на один вечір позичив телеканалу «1+1» свої двері.

20 березня до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту. Її учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі.

У МВС України зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

Заступник очільника МВС України Антон Геращенко вважає, що лозунги, які використовували активісти під час акції протесту на Банковій є «профашистськими».

Двом з активістів – ветеранам Владу Сорду (Владиславу Гранецькому-Стафійчуку) та Євгену Строканю суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Ще один активіст, голова ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. 

Фото: Ельдар Сарахман/УП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY