detector.media
27.03.2021 10:32
«Репортери без кордонів» стурбовані можливими тортурами Єсипенка. Вони закликали звільнити журналіста
«Репортери без кордонів» стурбовані можливими тортурами Єсипенка. Вони закликали звільнити журналіста
Поширення «зізнання», зробленого під тортурами, є порушенням журналістської етики та прав людини.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість у зв’язку з можливими тортурами затриманого в окупованому Росією Криму позаштатного співробітника «Крим.Реалії» («Радіо Свобода») Владислава Єсипенка. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

В організації зазначили, інтерв'ю Єсипенка російському державному телеканалу «Крим 24» схоже на таке, яке було зроблено після тортур. На відео журналіст сказав, що знімав на півострові для проекту «Крим.Реалії» і нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

«Єсипенко був помітно блідий і ледве міг говорити, коли давав зізнання – яке майже напевно було отримане під примусом – в інтерв’ю місцевому російському телеканалу  "Крим 24", яке більше схоже на поліцейський допит», – зазначили в організації «Репортери без кордонів».

За словами керівника відділу «Репортерів без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Жанни Кавельє, поширення подібного «зізнання» є порушенням журналістської етики.

«Подібна практика також заборонена статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ратифікованого Росією і Україною. Ми побоюємося, що «зізнання» Владислава Єсипенка було отримане під тиском, і стурбовані психологічним і фізичним тиском, якого зазнав цей журналіст. Ми також засуджуємо заборону на доступ до нього адвоката і закликаємо до його негайного звільнення», – наголосила вона.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста. За даними ЗМІ, співробітники ФСБ Росії два дні катували Єсипенка струмом для отримання зізнання. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY