detector.media
Наталія Данькова
26.03.2021 15:27
Агенція Харчишина поскаржилась у НАБУ на дії чиновників Мінекономіки щодо акредитації організацій, які збирають авторську винагороду (Доповнено)
Агенція Харчишина поскаржилась у НАБУ на дії чиновників Мінекономіки щодо акредитації організацій, які збирають авторську винагороду (Доповнено)
Однак при цьому агенція переконана, що наразі звились передумови для об’єднання авторів і створення нової спілки, яка представлятиме їх інтереси. Натомість їх опоненти спілка «Автори та видавці» готова для об’єднання лише у разі визнання результатів конкурсу, який визначив їх переможцями, і який оскаржує агенція Харчишина.

Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) звернулася до національного антикорупційного бюро України (НАБУ) зі скаргою на дії чиновників Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Заяву внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Про це «Детектор медіа» розказав керівник УААСП Валерій Харчишин.

Агенція оскаржує результати конкурсу про акредитацію організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (платники роялті за використання музичних творів телерадіокомпанії). Комісія визначила переможцем нову громадську спілку «Автори та видавці», президенткою якої є співачка Руслана Лижичко.

Однак «Українська агенція з авторських та суміжних прав» просила міністра зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями. Натомість Руслана Лижичко вважає, що в цій процедурі не було порушень. Зрештою наразі рішення акредитаційної комісії міністр не скасував і не підписав.

«Нашу заяву проти дій чиновників Мінекономіки зареєстровано в НАБУ. Ми не відмовляємося від намірів з об’єднання усіх авторів та правовласників», – зазначив він.

Заява зареєстрована після винесення ухвали Вищого антикорупційного суду, який задовольнив апеляційну заяву організації Валерія Харчишина, яка оскаржувала відмову у внесення скарги до згаданого реєстру.

Також УААСП на початку тижня у своєму «Фейсбуці» повідомила про те, що на зустрічах у міністерстві «нарешті знайшли шляхи до об’єднання та виправлення ситуації, про що було задекларовано на спільній зустрічі з представниками влади, законотворцями, представниками бізнесу у сфері авторського права та лідерів авторських спільнот».

Процес об’єднання, організація планує почати на базі зовсім нової ОКУ, «де будуть враховані інтереси всіх правовласників».

«Було домовлено, що Акредитаційну процедуру у сфері Авторських прав, яка не визнається ГО УААСП через низку порушень, буде повернуто у правове поле. Вона буде завершена із дотриманням всіх вимог законодавства тоді, коли буде створена нова авторська ОКУ з дотриманням інтересів авторів та поверненням сфер публічного сповіщення та публічного виконання в одне ціле», – повідомила УААСП.

Також за її інформацією, на базі Офісу Президента створюється робоча група із розробки нового законопроекту, «який врегулює всі розбіжності та непорозуміння в сфері авторських та суміжних прав».

У пресслужбі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на запитання «Детектор медіа» чи буде скасоване рішення про акредитацію у сфері публічного сповіщення і буде оголошений конкурс, чи навпаки воно буде підписане міністром зазначили, що обговорення тривають.

Представник громадської спілки «Автори та видавці», яку конкурсна комісія міністерства визнала переможцем у сфері публічного сповіщення, Павло Калениченко зазначив, що заяви про досягнення домовленостей на зустрічах у міністерстві «жодним чином не відповідають існуючим реаліям».

Він вважає, що переговори у міністерстві наразі не мають результату. Павло Калесниченко не розуміє, чому участь у цих переговорах беруть представники іншого відомства – Міністерства культури та інформаційної політики, якщо ця сфера підпорядковується Мінекономіки. Також його непокоїть і те, що модератором на зустрічах зі сторонами є  народний депутат, голова профільного комітету Микита Потураєв. З огляду на зареєстрвоаний ним законопроєкт № 4537, проти якого виступає Руслана Лижичко, низка авторів, українські та міжнародні організації.

Також пан Калениченко пов’язує Микиту Потураєва з УААСП, оскільки, за його словами «фірма сина якого одержала від ГО УААСП декілька мільйонів гривень за розробку малозрозумілого програмного забезпечення». «Детектор медіа» звернувся з цього приводу за коментарем до Валерія Харчишина.

«Єдиний позитив зустрічі – це те, що нарешті УААСП перестав пропонувати об’єднуватись на базі самого УААСП. Було домовлено, що сторони спробують скласти певний меморандум про співпрацю. Але важливої передумови для такого меморандуму не досягнуто – сторони й досі по-різному бачать вихід з кризи», – каже Калинеченко.  

Також, він вважає, що першим кроком виходу з цієї кризи має стати підписання Міністром економіки наказів про акредитацію організацій, які були визначені 17 грудня 2020 року.

«На завершенні акредитацій наполягає навіть міжнародна спільнота – саме про це написав у своєму звіті Міжнародний альянс інтелектуальної власності, що готує головний звіт для так званого Списку 301 – переліку найбільших піратських країн, на яких США можуть накладати економічні санкції. Передумови для процесу об’єднання і створення єдиної ОКУ авторів та видавців з’являться у разі завершення акредитації, що відбулась 17 грудня 2020 р. Адже тільки тоді запрацює ринок і всі правовласники (зокрема правовласники й партнери УААСПу) почнуть одержувати свої роялті. Другою передумовою є повна публічність і залучення широкого кола правовласників. Будь-які кулуарні домовленості декількох представників однієї ОКУ з непрофільними чиновниками і одним депутатом з особистим інтересом приречені», - сказав він.

Також Павло Калениченко додає, що «процес пошуку компромісу наразі триває».

 У відповідь на звинувачення у «кулуарних домовленості декількох представників однієї ОКУ з непрофільними чиновниками» Валерій Харчишин розказав, що  УААСП провела особисте розслідування про причетність Микити Потураєва до фірми-розробника програми «СМАРТ».

«Микита не заперечує причетності свого сина до цієї компанії. Він дійсно мав частку у  фірмі, про що було зазначено у його декларації. Син Потураєва був залучений на етапі розробки софту, як айтішник. Частки у програмі він не має, не мав і не може мати,  з причини  недоцільності, тому що не існує економічних моделей чи якихось  алгоритмів, за якими програма акумулювала би власну грошову комісію, типу,  «сама в себе». Дана програма є інструментом  ідентифікації та доступу до звітів інтернет платформ  для визначення винагороди  і розподілу коштів серед авторів та правовласників», - сказав Валерій.

За його словами, згідно ліцензійної угоди, застосунок знаходиться на балансі ГО УААСП. І усі допрацювання нових модулів проводять наймані згідно цивільно-правових угод.

«Риторика наших опонентів щодо цієї програми має на меті применшити її значення, знецінити її функцію, оскільки у них самих навіть віддалено схожої автоматизованої системи  немає», - додав він.

Нагадаємо, 17 грудня Комісія з акредитації організацій колективного управління (ОКУ) підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох сферах. У сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії, комісія визначила переможцем нову громадську спілку «Автори та видавці». У сфері публічного виконання, де платниками роялті є заклади HoReCa/КаБаРе, — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП). 

Ще один учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями, та готова оскаржувати результати конкурсу в суді.

На думку експерта з авторського права, менеджера інтелектуальної власності Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитра Гузія, комісія провела голосування за переможців з порушеннями закону та самого положення про комісію. Адже обирати акредитовану організацію колективного управління вона мала за єдиним критерієм: найбільша кількість прав на твори (в законі цей критерій називається репрезентативністю, і зазначається, що такою є організація, що має договори з істотною кількістю правовласників). Натомість комісія надала можливість своїм членам голосувати за кілька організацій. «Рейтингове голосування прямо суперечить нормам закону та положенню про саму комісію», — зазначив пан Гузій.

Також міжнародна спільнота CISAC надіслала лист до міністра економіки, де висловила занепокоєння тим, як були проведені конкурси на акредитацію.

Наразі вже минув 15-денний термін на розгляд скарг.

Втім, як повідомляється на офіційному сайті, міністерство вважає, що засідання комісії «проходили з дотриманням усіх вимог чинного законодавства».

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП 2020 року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

Ілюстрація: chatbotslife.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY