detector.media
26.03.2021 13:32
Медіаюрист ІМІ назвав неправомірним рішення суду щодо блокування низки сайтів
Медіаюрист ІМІ назвав неправомірним рішення суду щодо блокування низки сайтів
Медіаюрист зазначив, що рішення суду абсолютно не відповідає нормам Кримінального процесуального кодексу.

Рішення Печерського районного суду міста Києва про блокування доступу до низки сайтів українських медіа є порушенням законодавства та становить суттєву загрозу свободі слова в Україні. Про це заявив медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

За словами Сафарова, «застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні чітко регламентується нормами Кримінального процесуального кодексу, адже кожного разу це втручання в права людини з боку держави, кожного разу це якісь обмеження».

Тому, як зазначає медіаюрист, такі запобіжні заходи мають запроваджуватися виключно на законних підставах і за передбаченою законом процедурою.

«На жаль, останнім часом ми бачимо системне і масове порушення вимог законодавства з боку суддів – у вигляді блокування сайтів як заходу забезпечення шляхом «арешту майнових прав інтелектуальної власності». Така процедура абсолютно не відповідає нормам Кримінального процесуального кодексу. Більшість таких рішень скасовуються, зокрема останнє рішення про блокування 426 сайтів було скасоване за декілька годин. Але через те, що суддів, які ухвалили явно неправосудне рішення, не притягають до відповідальності, така практика продовжується. Застосування таких санкцій судом без жодної законної підстави, з порушенням передбачених законом процедур становить суттєву загрозу свободі слова в Україні», – зазначив Сафаров.

25 березня стало відомо, що суддя Печерського районного суду Тетяна Ільєва прийняла рішення накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності низки інформаційних видань, зокрема «Главкому», «Апострофу» та «Голосу».

26 березня клопотання до Печерського районного суду Києва про скасування арешту права інтелектуалтної власності на домен подало і видання «Главком».

Також клопотання про скасування арешту права інтелектуальної власності на домен подало і видання «Апостроф».

Суд постановив блокувати роботу цих ЗМІ всім інтернет-провайдерам і мобільним операторам на території України. Суддя Ільєва ухвалила таке рішення за клопотанням представника колишнього керівника «Спецтехноекспорту» Павла Барбула.

Заблоковані ЗМІ вважають, що Барбул намагається заблокувати роботу інформаційних видань, які висвітлювали його діяльність.

Блокування відбувається попри те, що 10 березня старший слідчий Печерського управління поліції Василь Поплавський зазначив безпідставність претензій Павла Барбула, який назвав опубліковану сайтами інформацію про нього «конфіденційною».

У цей же день слідчий прийняв рішення про закриття кримінальної справи в зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. 24 березня, попри факт закриття провадження, низка мобільних операторів почали блокувати доступ читачів до видання «Апостроф та «Главком» та ін.

Фото: Детектор Медіа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY