detector.media
26.03.2021 13:11
Адвокати Стерненка та Демчука подали апеляційні скарги
Адвокати Стерненка та Демчука подали апеляційні скарги
Захист наголошує, що вирок суду є незаконним, необґрунтованим та підлягає скасуванню.

Адвокати засуджених активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука подали апеляційні скарги на вироки клієнтів. Про це повідомила у Facebook юридична компанія «Міллер», яка опікується справами активістів.

«Адвокати Міллер, юридична компанія, подали апеляційну скаргу на вирок Сергію Стерненку та Руслану Демчуку», – йдеться в повідомленні.

Захист наголошує, що вирок суду є незаконним, необґрунтованим та, відповідно, підлягає скасуванню. На думку адвокатів, висновки суду не підтверджуються доказами, які він брав до уваги.

«Також частина з доказів є недопустимими, тобто – отриманими з порушенням норм закону. Зокрема, протоколи слідчих експериментів з потерпілим Сергієм Щербичем та свідком Любов’ю Захарченко, протоколи пред’явлення потерпілому Щербичу осіб для впізнання за фотознімками, статистичні таблиці і трафіки з'єднань абонентських номерів», – додають адвокати.

У заяві захисту вказано, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до обвинувачених застосовано із грубим порушенням норм кримінального процесуального кодексу.

Адвокати вимагають скасувати запобіжний захід щодо Сергія Стерненка та Руслана Демчука та звільнення їх з-під варти у залі суду. Окрім цього, скасувати вирок судді Попревича, а провадження проти Стерненка та Демчука закрити, у зв’язку із невстановленням достатніх доказів для доведення їх винуватості.

23 лютого Приморський суд Одеси у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. 

Стерненку інкримінували викрадення та побиття Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов, з метою «заволодіння його коштами на суму 300 гривень». У 2015 році правоохоронці провели обшук у нього вдома, оголосили йому підозру та взяли під варту. Суди в цій справі тривали п’ять років.

Руслан Демчук – колишній очільник осередку «Правого сектору» у Лиманському районі Одеської області. У вироку він значиться як судимий у 2006 році за грабіж, звільнений у 2009 році умовно-достроково.  За даними Української правди, Демчук неодноразово був засуджений у 1995-2014 роках за статтями про грабіж, тяжкі тілесні ушкодження, підроблення документів.

За версією слідства, Демчук організував зустріч із потерпілим депутатом Щербичем, був за кермом автівки, на якій його відвезли у підвал, і разом зі Стерненком наносив потерпілому ушкодження. Демчук і Стерненко заперечують свою причетність до злочину. Стерненко вважає цю справу «політично вмотивованою розправою від Труханова», перебуваючи в СІЗО Одеси він звернувся до прихильників. 

20 березня до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту . Під час акції учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі Офісу президента.

Фото: Думская

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY