detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
26.03.2021 10:45
«1+1 медіа» та «Інтер» також хочуть розірвати договір з «Ланетом» (Доповнено)
«1+1 медіа» та «Інтер» також хочуть розірвати договір з «Ланетом» (Доповнено)
Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звертається з цього приводу до влади. «Детектор медіа» сподівається отримати коментар від медіагруп.

«1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив власник провайдера Віктор Мазур.

Як йдеться у договорах обидві медіагрупи хочуть припинити співпрацю у травні 2021 року. Нагадаємо, такі само наміри мають і StarLightMedia та «Медіа Група Україна». Поки що «Детектор медіа» не вдалось отримати коментарі від цих медіагруп. Однак запитання надіслали також до «1+1» та «Інтера» і сподіваємось на відповідь.

У листах-повідомленнях, які отримав провайдер, не вказана причина розірвання договору. Зазначається лише, що згідно договору це можна зробити у односторонньому порядку.

Віктор Мазур у коментарі «Детектор медіа» сказав, що медіагрупи поставили йому умовою значне зростання вартості каналів для продовження співпраці. Раніше власник провайдера розказував про те, що StarLightMedia та «Медіа Група Україна» хотіли підвищити ціни на 30%.

«А «Ланет» на це піти не може. Вважаю такі дії змовою. Ми оскаржуватимемо незаконне розірвання договору. Адже не можна використовувати цивільні права з метою неправомірного обмеження конкуренції, зловживання монопольним становищем на ринку, а також для здійснення недобросовісної конкуренції», – сказав він. Документи до суду провайдер планує подавати наступного тижня.

Також 25 березня на засіданні правління Інтернет асоціації України (ІнАУ) розглядалось питання щодо «Мережа Ланет». Як йдеться у протоколі, наданому «Детектор медіа» одним з членів асоціації, під час засідання правління вирішило, що  дії чотирьох медіагруп мають ознаки протиправної картельної змови, «що негативно впливає на ринок послуг, господарську діяльність членів ІнАУ, конкурентне середовище і шкодить інформаційній безпеці країни».

Саме тому ІнАУ вирішила направити відповідні звернення до Президента України, РНБО,  парламентському комітету з цифрової трансформації, у Міністерство цифрової трансформації та до Ради бізнес-омбудсмена. Окрім цього асоціація планує провести у квітні пресконференцію з цього приводу.

Як йдеться у листі ІнАУ до згаданих органів, асоціація вважає майже одночасне повідомлення чотирьох медіагруп про розірвання договору з «Мережею Ланет» вказує на зговір та тиск на провайдера.

«Слід зазначити, що умови договорів фактично нав’язуються цими медіагрупами, які займають домінуюче становище на ринку (68-70% глядацької аудиторії), - йдеться у листі ІнАУ, - Провайдери фактично змушені підписувати договори, однією з умов яких є право сторони розірвати такий договір в односторонньому порядку без повідомлення причини. Проте, за господарським законодавством, основною умовою припинення договірних зобов’язань може бути лише недобросовісне виконання іншою стороною взятих на себе договірних зобов’язань. Медіагрупами не направлялись попередження, чи то інші повідомлення про неналежне виконання умов договірних зобов’язань, які взяло ТОВ «Мережа Ланет». Провайдер програмної послуги виконує взяті на себе зобов‘язання за договорами своєчасно та повно».

 На думку асоціації, через узгодженість дій медіагруп провайдер не в змозі врегулювати це питання самостійно як звичайний господарський спір: «На наш погляд, має місце необґрунтована, поза межами закону, поведінка медіагруп, яка, в свою чергу, може нести ризики для інформаційної безпеки країни».

Тому ІнАУ просить згдані органи вжити заходи для «припинення неправомірних дій медіагруп «1+1 медіа», «Інтер медіа груп», «Медіа Група Україна» та StarLightMedia».

Нагадаємо, У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет» не вказуючи причини припинення співпраці.

За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY