detector.media
25.03.2021 15:59
СБУ розслідує причетність «Українського вибору» Медведчука до окупації Криму
СБУ розслідує причетність «Українського вибору» Медведчука до окупації Криму
Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри у державній зраді.

СБУ підозрює представників громадської організації «Український Вибір» нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука у сприянні проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі у 2014 році. Про це повідомляє прессслужба спецслужби.

Встановлено, що учасники ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір» під час анексії півострова та у подальшому активно підтримували окупаційні органи влади.

«Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України», – повідомили в СБУ.

Організатори ГО імітували ліквідацію 210 осередків, які знаходились на півострові. Проте жодних документів до Мінюсту України не подавалось. Організація продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

У СБУ зазначили, що лише у 2017 році припинення діяльності осередків «Українського вибору» у Криму було оформлено згідно з чинним українським законодавством. За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір – Право народу» до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим.

Натомість під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали беззаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя після тимчасової анексії півострова РФ. За попередньою версією слідства, вони також причетні до вчинення інших злочинних дій.

Слідчі СБУ проводять слідчі дії у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст 111 (державна зрада). Триває досудове слідство.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

25 березня СБУ провела обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу» в Києві та Дніпрі.

25 лютого видання «Цензор.НЕТ» оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

Коментуючи публікацію плівок в СБУ повідомили, що ретельно вивчають записи щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення. «Європейська Солідарність» заявила, що до витоку «плівок Медведчука-Суркова» причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

9 березня СБУ допитала народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. 

Питання слідчих стосувалися в тому числі і фактів, які фігурують в так званих «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ. За даними джерел видання, до слідчих СБУ викликався і п'ятий президент України Петро Порошенко, однак він на допит не прибув. 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Медведчук та Марченко оскаржують санкції у Верховному Суді.

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY