detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
25.03.2021 11:47
Нацрада винесла попередження сумському каналу через ретрансляцію «112 Україна»
Нацрада винесла попередження сумському каналу через ретрансляцію «112 Україна»
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зафіксувала в ефірі сумського каналу ТОВ «ТРК «Відікон» ретрансляцію каналу «112 Україна». Тому регулятор оголосив компанії попередження за результатами перевірки.

Таке рішення Нацрада прийняла на засіданні 25 березня.

«ТРК «ВІДІКОН» мовить у багатоканальній телемережі МХ-5 за двома ліцензіями з логотипами «V» та «V Відікон». 

Член Нацради Максим Онопрієнко розказав, що у червні 2020 року моніторинг регулятора зафіксував ознаки порушень в діяльності телекомпанії. А після позапланової перевірки було зафіксовано недотримання умов ліцензії в частині програмної концепції.

Зокрема, була зменшена частка власних програм та відсутні науково-просвітницькі програми. І відповідно був змінений формат мовлення з інформаційно-просвітницького на інформаційний.

Регулятор зафіксував непередбачену ліцензією ретрансляцію каналу «112 Україна», синхронне розміщення одних і тих самих програм без зазначення копірайту.

«Порівняльний аналіз запису ефіру зафіксував повну ідентичність змісту та хронометражу програм», – сказав Максим Онопрієнко.

Про факт ретрансляції, за його словами, свідчить розміщення в ефірі рекламних роликів, трансляції відбувались з логотипом «112 Україна», який канал закривав рухомим рядком.

У листі поясненні, як повідомив член Нацради, ліцензіат посилався на те, що відносини з «112 Україна» урегульовані договором про спільне виробництво передач. Відповідно ТРК «ВІДІКОН» бере участь у фінансуванні цих програм, а її партнер надає право на трансляцію.

Однак регулятор не знайшов документів на підтвердження спільного виробництва: заявок на технічне виробництво, актів передачі робіт, передачі прав на публічне сповіщення тощо.

Представник компанії посилався на карантинні обмеження: «Багато наших працівників були на лікарняному та на віддалених роботах. Після введення карантину стало неможливо відвідувати столицю, тому ми знайшли партнера, який надавав нам інформацію про події у столиці, в Україні та світі». Також він додав, що компанія наприкінці минулого року припинила ретрансляцію та розірвала договір зі «112 Україна». Зараз компанія бере контент у Національної асоціації мовлення на безоплатній основі.

Члени Нацради наголосили на тому, що компанія не зверталась до регулятора про тимчасовий відступ від умов програмної концепції. І закликали ліцензіата виправити порушення і далі отримати можливість скасувати санкції.

Нагадаємо, телеканал «МТВплюс» з Запорізької області отримав попередження через ретрансляцію телеканалу «Наш».

Ілюстрація: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY