detector.media
25.03.2021 11:15
Довженко-Центр повернув в Україну фільм 1927 року. Раніше він вважався втраченим
Довженко-Центр повернув в Україну фільм 1927 року. Раніше він вважався втраченим
Репрем’єра стрічки з сучасним саундтреком відбудеться у 2021 році.

Довженко-Центр повернув в Україну фільм — класику німого кіно «Кіра Кіраліна» 1927 року випуску. Про це повідомляє пресслужба Довженко-Центру.

Стрічка прибула до фонду з Німеччини та буде реконструйована для показу у 2021 році. Довгий час «Кіра Кіраліна» вважалася втраченою, але у 2020 році науковцям Центру вдалося розшукати збережні копії чорно-білої стрічки в каталогах відразу двох фільмофондів – «Національного кіноархіву – Румунської синематеки» та Федерального архіву Німеччини.

На запити Довженко-Центру німецька сторона надала плівку з фільмом для сканування, а Румунія погодилася оцифрувати свою копію власноруч. «Кіра Кіраліна» – забута класика українського кіно 1920-х років.

Остання і єдина збережена кінострічка авангардного театрального режисера Боріса Ґлаґоліна, а також одна з небагатьох робіт в українському кіно художника Роберта Шарфенберґа, що працював з Бертольдом Брехтом.

Головну роль у стрічці виконала акторка харківського Театру імені Франка Олена Валерська – ймовірно, це єдина її поява на кіноплівці, що збереглася до наших днів. В картині також з’являється зірка кримськотатарського кіно 1920-х Хайрі Емір-заде.

В основі сюжету фільму лежить роман румунського письменника Панаїта Істраті. Щоб розрахуватися з боргами, батьки ще до народження продають свою дочку Кіру старому каретникові – багатію Ставро. Коли дівчині виповнилося 13 років, Ставро взяв її до себе дружиною-рабою, у них народжуються діти. Постійні приниження штовхають Кіру на шлях розпусти.

У 1927 році «Кіра Кіраліна» стала однією з тринадцяти картин ВУФКУ, які закупили для прокату у Західній Європі. Ймовірно, саме завдяки цим комерційним зв'язкам стрічка збереглася донині. Репрем’єра стрічки з сучасним саундтреком відбудеться у 2021 році.

Фото: Довженко-Центр/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY