detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
24.03.2021 17:00
Виконавчого директора УКФ не обрано. Буде оголошено новий конкурс
Виконавчого директора УКФ не обрано. Буде оголошено новий конкурс
Жоден із кандидатів на посаду виконавчого директора Українського культурного фонду за результатами співбесіди не набрав більше половини всіх голосів членів Наглядової ради.

Таке рішення на своєму засіданні 24 березня прийняла Наглядова рада УКФ. Засідання відбувалося в прес-центрі «Укрінформу» та транслювалося наживо. 

На посаду претендували восьмеро осіб: В'ячеслав Жила, Станіслав Которобай, Леся Миськів, Сергій  Міранков, Анастасія  Рагімова, Жанна Румко, Юлія Савостіна, Олег СосновЮлія Федів і Вікторія Шторм, які пройшли до другого туру, відмовились від участі в конкурсі. 

Усі восьмеро кандидатів пройшли співбесіду з членами Наглядової ради УКФ. За результатами закритого голосування найбільше голосів – 4 – набрала Анастасія Рагімова, ще 2 – Олег Соснов, по 1 голосу – Станіслав Которобай та Юлія Савостіна. Один член Налядової ради проголосував проти всіх кандидатів. 

Через те, що голосування не рейтингове і переможець мав набрати більше половини всіх голосів, конкурс визнано таким, що не відбувся. 

«За результатами голосування відхилити всі пропозиції кандидатів та оголосити повторне проведення конкурсного добору», – оголосив голова УКФ Михайло Захаревич.

«Для мене це показник того, що немає жодного зговору серед членів Наглядової ради, який нам дехто закидав», – додав член Наглядової ради Юрій Артеменко.

Також члени ради проголосували за те, що новий конкурс буде оголошено в найближчі дні.

Нагадаємо, що Наглядової ради УКФ входять генеральна директорка Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва, актор, режисер серіалу «Слуга народу», який допомагав формувати концепцію нового державного каналу для тимчасово окупованих територій «Дом» Олексій Кірющенко, поет, драматург Юрій Рибчинський, громадський діяч, мандрівник, засновник ТОВ «Ван Лайф Тревел» Артем Сурін, колишній голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, нинішній віцепрезидент Star Media Юрій Артеменко, генеральний директор Національного цирку України Владислав Корнієнко, директор історико-меморіального музею «Героїзм і Холокост» Олександр Сусленськоий, перший заступник генерального директора Харківської національної опери Ігор Тулузов і гендиректор театру Франка Михайло Захаревич.

Нагадаємо, 8 лютого 2021 року УКФ повідомив, що у виконавчої директорки Українського культурного фонду Юлії Федів, яка обіймала цю посаду з 2018 року, завершився контракт. Вона продовжить виконувати свої обов’язки поки проводять конкурс. Того ж дня Наглядова Рада УКФ оголосила конкурс на посаду виконавчого директора установи. 

10 березня 2021 року Спілка концертних індустрій України звинуватила УКФ у непрозорому використанні коштів. Причому саме в той час, коли триває прийом документів на конкурс виконавчого директора УКФ. На цю посаду планує переобратися діюча директорка Юлія Федів.

Український культурний фонд відповів на звинувачення у непрозорості фінансування проєктів. На думку УКФ, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що «поділяють занепокоєння спільноти можливими порушеннями при розподілі коштів», та звинуватили УКФ у недостовірній інформації.

17 березня міністр культури Олександр Ткаченко сказав, що аудиторська перевірка УКФ не повинна впливати на вибори виконавчого директора установи.

Український ПЕН підтримав проведення дебатів кандидатів у виконавчі директори УКФ задля обрання найбільш фахової та компетентної особи на цю посаду. Такі дебати 23 березня організувало Суспільне, але на них прийшов лише один кандидат – В’ячеслав Жила. Також 23 березня на радіо «Культура» відбувся двогодинний спецефір, присвячений конкурсу на посаду очільника УКФ. У ньому взяли участь В'ячеслав Жила та Юлія Савостіна.

Фото: скрин

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY