detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
24.03.2021 10:00
Його величність Джозеф Байден. Огляд політичних відеоблогів за 15—21 березня 2021 року
Його величність Джозеф Байден. Огляд політичних відеоблогів за 15—21 березня 2021 року
Для Монтян американський президент застарий, Гончаренко катається з мовознавцем, а Олешко і Шарій — проти локдауну.

Згода президента Сполучених Штатів Америки з тезою журналіста, що Путін — убивця, чи не найбільше сколихнула відеоблогерську спільноту. Хоча не забули ютубери і про локдаун, і про річницю анексії Криму. А нардеп із «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко навіть зайнявся просвітництвом!

Байден прийде — шуму наведе

Чи не найгарячішою на тижні темою стали слова американського лідера Джозефа Байдена. Президент США у телевізійному інтерв’ю погодився з тезою, що Путін — убивця. Блогери всіляко намагалися конвертувати обговорення теми у перегляди своїх відео.

У проросійському сегменті заяву сприйняли, звісно ж, критично. Взяти хоча б канал блогера Олександра Семченка. Він записав тематичне відео, красномовно назване «Байден поставил Зеленского раком» (ох уже ці клікбейтні заголовки). Де говорить, що Байден провів телефонні перемовини і «с тем, кого назвал убийцей», а от Зеленському, мовляв, і досі не зателефонував. Бо, мовляв, більше дружить із Петром Порошенком, а не з чинним президентом України.

Колишня юристка Тетяна Монтян, яка останніми роками обрала чітку спеціалізацію — адвокатування «русского мира», використала один з улюблених прийомів російської пропаганди — висміювання опонентів. У своєму відеоблозі вона, зокрема, називає Джозефа Байдена «выжившим из ума старикашкой», якому, мовляв, не завадить медичне обстеження. Але «миролюбний» Путін, каже Монтян, лише побажав опоненту здоров’я. А ще прихильниця російського лідера цитує критичну щодо Байдена статтю у британській The Telegraph, що має заголовок «Президент Байден руйнується на наших очах». Старигань та й годі, не те, що «юний» Володимир Володимирович, якому всього лише 68.

А от журналістка Тетяна Даниленко заяви Байдена трактує скептично. Мовляв, він просто ствердно відгукнувся на тезу журналіста. Що звучить так само, якби президент США назвав траву зеленою, а сонце — тим, що світить. І навряд чи ці слова призведуть до погіршення становища Росії.

Спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк, своєю чергою, вважає, що за образи від американського президента Путін мститиметься саме Україні. Хоча перед тим мало не «цитує» Тетяну Монтян: російські пропагандисти кинули чимало сил на повторення, що Байден — хворий, немічний та недієздатний. А далі Цимбалюк відзначає: щоби «втерти носа» Байдену, Путін цілком може потренуватися на слабших суперниках. Наприклад, «замутить что-то на Донбассе». А лідеру США не гріх і завдати удару у відповідь. Наприклад, санкціями.

Реагував на улюблену тему — «А що там у Росії?» — і колишній журналіст російського НТВ Євгеній Кисельов. У черговому випуску «Итогов» на своєму ютубканалі він згадує, як на запитання від журналіста, чи вбивця Путін, абсолютно по-іншому відповідав попередник Байдена — Дональд Трамп. Тож чинний президент США, певен Кисельов, міг навіть попередньо узгодити запитання й підготувати відповідь. Адже нею хотів підкреслити, як разюче його світогляд відрізняється від попередника.

Як карантин єднає противників Зеленського?

Однією з багатьох тем, що на тижні єднала як проросійських блогерів, так і симпатиків Порошенка, було можливе запровадження чергового жорсткого локдауну. В обох таборах противників чинної влади звучали практично однакові песимістичні тези.

Ось, наприклад, дружина проросійського блогера та політика Анатолія Шарія Ольга певна: локдаун планують запровадити не лише тому, що зростає кількість інфікованих коронавірусом (присмачивши промову традиційними тезами про «погану» вакцину та слабкі дії влади). Але й через те, що влада, мовляв, хоче «закрыть рот» незгодним. Персонально Зеленського Ольга Шарій у відео назвала «придурком». Хоча, якщо дивитися на ситуацію загалом, цікаво, яке діло до обмежень в Україні людям, які роками мешкають в Іспанії?

Майже в унісон із представницею проросійського подружжя висловився і палкий прихильник Петра Порошенка — Мирослав Олешко. Той, зокрема, вважає, що Кличко і Садовий «ложат большой и толстый на всех», посилюючи карантинні обмеження відповідно у Києві та Львові. А такі дії, мовляв, призведуть до значних втрат в економіці. Як місцева, так і центральна влади, каже Олешко, за рік боротьби з коронавірусною епідемією не придумали нічого кращого, аніж запроваджувати згубні для бізнесу локдауни. Забуваючи додати, що і розвинені європейські країни теж інших дієвих методів «не придумали», адже запроваджують обмеження на своїх територіях. І наука підтверджує, що локдаун — найкращий спосіб зупинення пандемії. Але ж для спікера пулу Порошенка у всьому винен винятково Зеленський. Бо, мовляв, до Буковелю їздив і без маски знімкувався.

Протилежне бачення можливого карантину є у блогерського обличчя ресурсу «Страна.ua» — Олесі Медведєвої. На її думку, нові штами коронавірусу до України привезли «заробітчани» (а туристи, які тисячами їздять до Єгипту й Туреччини, не могли цього зробити?) І хоча ситуація із захворюваністю — важка, центральна влада, мовляв, не піде на тотальний карантин. Бо не хоче нести політичну відповідальність за збідніння людей. Тож перекладає все на плечі місцевої.

Зруйнований Крим, смертельний телевізор та раптове просвітництво від Гончаренка

Тим часом шоумен Сергій Притула рефлексував на тему, про яку сильно не пожартуєш — чергову річницю анексії Криму. Знімати відео про окупований півострів блогер пообіцяв підписникам щомісяця. Бо ми, мовляв, не маємо пробачати Росії злочин, який держава-агресорка вчинила проти нас. Надалі Сергій згадав про репресії щодо проукраїнських активістів, проблеми з водою. «Росіяни поводяться в Криму, як вдома: насичують його військами, сіють беззаконня і засирають навколишнє середовище», невтішно констатує Притула. Тож, мовляв, утворення Кримської платформи для деокупації півострова — саме на часі. Як і вступ до НАТО, до якого Україна має всіляко прагнути.

А от блогери з «Телебачення Торонто» дослідили зовсім іншу тему. Мовляв, у ЗМІ на кшталт «1+1» знову поширюють жахалки про начебто масові самогубства дітей, скерованих кураторами «груп смерті» у соцмережах. За приклад взяли новину про те, як дівчата напилися пігулок спазмолітика, начебто долучившись до челенджу у ТікТоку. Хоча самого челенджу, говорять «торонтівці», ніхто не бачив. Та і статистика від Генпрокуратури свідчить: зростання хвилі дитячих самогубств нині не фіксується. Тоді як медіа, мовляв, хайпують на темі і власноруч сіють паніку серед батьків та дітей.

Здивував на цьому тижні нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко. Ні, левова частка його відео — і досі ненависницькі щодо Зеленського та його оточення. А от у проєкт «Гончаренко рулить» соратник Порошенка покликав мовознавця Олександра Авраменка. Інтерв’ю виявилося доволі просвітницьким: експерт радив глядачам, що почитати з сучасної української літератури, як опанувати українську мову чи добре скласти ЗНО. Хоча і питання на кшталт «як навчав Зеленського» теж були. Та подібні просвітницькі матеріали дивитися куди цікавіше, ніж набір заяв про «зраду і капітуляцію», якими багатий канал Гончаренка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY