detector.media
24.03.2021 09:21
ФСБ катувала струмом арештованого у Криму журналіста Радіо Свобода – ЗМІ
ФСБ катувала струмом арештованого у Криму журналіста Радіо Свобода – ЗМІ
За даними ЗМІ, співробітники ФСБ одягали Єсипенкові на голову «якийсь предмет», підключали до нього дроти і вмикали струм.

Заарештованого в Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка співробітники ФСБ Росії два дні катували струмом для отримання зізнання. Про це повідомило видання «Грати» з посиланням на джерела.

За даними видання, співробітники ФСБ одягали Єсипенкові на голову «якийсь предмет», підключали до нього дроти і вмикали по них струм, поступово збільшуючи напругу.

Таким чином ФСБ змусила Єсипенка дати свідчення і озвучити їх в інтерв'ю з генеральним продюсером місцевого телеканалу «Крим24» Олегом Крючковим. В інтерв'ю Єсипенко каже, що перевозив у своїй машині вибуховий пристрій, а також відправляв зняті в Криму відео в редакцію проєкту Радіо Свобода «КримРеалії» і в Службу зовнішньої розвідки України.

«Після публікації цих свідчень Єсипенко відмовився свідчити далі, посилаючись на 51-шу статтю Конституції РФ. Вона дозволяє не свідчити проти себе і близьких. За словами затриманого, зараз на нього чинять тільки психологічний тиск», – пишуть «Грати».

Підтвердження цієї інформації з інших джерел наразі немає.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

17 березня адвокат Олексій Ладин повідомив, що працівники СІЗО Сімферополя не пустили його до Єсипенка, мотивуючи це тим, що до фрілансера дозволено пускати лише адвоката за призначенням. За словами окупантів, Єсипенко нібито відмовився від послуг Ладина. Захисник та експерти Кримської правозахисної групи вважають, що фрілансера «Радіо Свобода» можуть катувати й намагатися вибити потрібні свідчення. Адвокат припустив, що на тілі Єсипенка залишилися сліди тортур, тому його приховують від захисників.

Скріншот відео: ФСБ РФ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY