detector.media
19.03.2021 16:22
Верховний Суд відмовився визнавати блокування «каналів Медведчука» порушенням прав громадян
Верховний Суд відмовився визнавати блокування «каналів Медведчука» порушенням прав громадян
Суд відмовився задовольнити один позов, на розгляді знаходиться ще 10.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду відмовив у задоволенні позову щодо оскарження указу президента України Володимира Зеленського про введення в дію санкцій проти каналів нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Про це повідомляє пресслужба Верхвоного Суду.

Відповідний позов подав харківський юрист, член «Чугуївської правозахисної групи» Роман Лихачов.

При розгляді справи суд перевіряв, чи є втрата доступу до інформаційних програм, які транслюють ці телеканали, порушенням прав позивача, гарантованих статтями 8, 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

«Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, суд прийняв рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог громадянина», - повідомляє прес-служба.

Повний текст рішення буде оприлюднений протягом п'яти робочих днів. Рішення може бути оскаржене у Великій палаті Верховного суду протягом 30 днів з дня складання повного тексту рішення.

Крім розглянутої судом позову, на розгляді КАС ВС залишаються ще 10 позовних заяв, в яких оскаржується указ президента про застосування санкцій щодо телеканалів.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру. 

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Козак оскаржив санкції у Верховному суді. 

26 лютого, почав мовити новий канал Перший незалежний, створений командою співробітників холдингу Тараса Козака. Однак в етері він пробув лише трохи більше години, раптово припинивши мовлення на супутнику.

Офіційних коментарів влади щодо причин вимкнення досі немає. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував вимкнення каналу іронічно: «чи то технічна помилка, чи Божа кара». 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Фото: waferboard /Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY