detector.media
17.03.2021 11:30
Нові записи «Медведчука-Суркова»: Грицак пояснив, чому у 2014 році контактував «міністром ДНР»
Нові записи «Медведчука-Суркова»: Грицак пояснив, чому у 2014 році контактував «міністром ДНР»
Василь Грицак обговорював з терористами «ДНР» деталі великого обміну полоненими.

Ексголова СБУ Василь Грицак заявив, що в 2014 році дійсно контактував із «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим щодо обміну полоненими. Про це Грицак розповів Радіо Свобода, коментуючи фігурування свого імені на записах розмови начебто нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова.

За словами Грицака, у 2014 році на посаді заступника голови СБУ він обговорював з терористами «ДНР» деталі великого обміну полоненими, під час підготовки якого було декілька контактів із Кононовим.

«Це був 2014 рік, і в нас, дійсно, готувався великий обмін. Цей обмін готувався доволі довго, більше ніж місяць. Фактично, ми, коли були вже готові до обміну, наскільки я пам’ятаю, російська сторона поставила тоді обов’язковою умовою ввести Медведчука до складу Тристоронньої контактної групи, як гаранта того, що всі домовленості, які обіцяє Україна, будуть виконані… Тоді, за рішенням президента, був Медведчук включений попереднім головою Валентином Наливайченком до складу Тристоронньої контактної групи», – сказав Грицак.

Грицак зазначив, що питання передачі «готівки» на окуповані території, про яке йдеться у розмові начебто Медведчука та Суркова, він ніколи не обговорював із представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР».

«Це абсурд, просто абсурд. Мені хотілося б подивитися в очі тому самому Медведчуку, що він мав на увазі, коли оце верз. Ні про яку взагалі «готівку» мова не йшла. Нас можна звинуватити в чому завгодно, тільки не в таких речах… Йдеться про цілеспрямовані спроби дискредитації нас. Пояснити я це можу доволі просто. Ми й сьогодні продовжуємо роботу проти російської п’ятої колони в Україні і проти російської країни-агресора», – сказав ексголова СБУ.

15 березня видання Оbozrevatel опубліковало нові записи розмов між нібито лідером партії «ОПЗЖ» нардепом Віктором Медведчуком та нібито експомічником президента РФ Владиславом Сурковим.  

Редакція стверджує, що аудіо отримане від достовірних джерел, воно складається з трьох епізодів.  

На записах люди, голоси яких схожі на голоси Медведчука і Суркова, зокрема, обговорюють спробу колишнього глави СБУ (на момент запису розмови – заступника глави відомства) Василя Грицака зв'язатися з «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим. Метою було нібито обговорення з представником російських найманців на Донбасі схеми постачання «готівки» на тимчасово окуповані території, зокрема, до Дебальцевого. Також на записах згадують Мінські угоди, щодо пунктів яких «Медведчук» мав передати деякі побажання «Суркова».

25 лютого видання «Цензор.НЕТ» вперше оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

Коментуючи публікацію плівок в СБУ повідомили, що ретельно вивчають записи щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення. «Європейська Солідарність» заявила, що до витоку «плівок Медведчука-Суркова» причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

9 березня СБУ допитала народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. 

Питання слідчих стосувалися в тому числі і фактів, які фігурують в так званих «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ. За даними джерел видання, до слідчих СБУ викликався і п'ятий президент України Петро Порошенко, однак він на допит не прибув. 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Скріншот відео: Сегодня/Youtube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY