detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
16.03.2021 15:30
Дві медіагрупи погрожують припинити співпрацю з «Ланетом». Що сталося?
Дві медіагрупи погрожують припинити співпрацю з «Ланетом». Що сталося?
«Так буде з кожним, хто посміє підняти голос проти медіагруп», — кажуть у компанії. І готують судовий позов.

Початок 2021 року приніс загострення стосунків між медіагрупами та провайдерами. Не минуло й двох місяців після того, як «Медіа Група Україна» забрала свої канали з платформи Megogo (згодом сторони змогли домовитися та укласти угоду), як розпочався новий публічний конфлікт. Цього разу із провайдером «Мережа Ланет». Розірвати угоди з ним несподівано вирішили StarLightMedia та «Медіа Група Україна».

«Ланет» досить часто потрапляє у схожі історії, й зазвичай висловлює свою позицію публічно та звертається до судів у суперечливих ситуаціях — наприклад, відключення NewsOne та каналу «Наш». Останній такий конфлікт стався в липні 2020 року. Тоді розірвати угоду із провайдером хотіла група «1+1 медіа». «Ланет» заявляв, що «1+1 медіа» спонукає його вимкнути з пакетів низку телеканалів, які мовлять на супутнику в незакодованому вигляді. Зокрема, йшлося про телеканал «Сонце». Натомість медіагрупа звинуватила «Ланет» у приховуванні реальної кількості своїх абонентів у кабелі. Після публічної дискусії сторони домовились і підписали нову угоду.

Першою про намір розірвати угоду та забрати свої канали з пакетів сервісу з 1 травня повідомила 11 березня StarLightMedia. За умовами договору, медіагрупа може відмовитися від його дії й письмово повідомити про це провайдера за 30 днів. Після цього договір вважається припиненим. Саме це компанія і зробила. «Детектор медіа» має копію листа.

Причини своїх дій у листі до «Ланету» холдинг не назвав. Керівник дивізіону «PayTV&Digital» Микола Фаєнгольд, коментуючи це рішення для «НВ Бізнес», пояснив: «Трапляється, що методи ведення бізнесу одного партнера можуть суперечити поглядам іншого». Деталі у медіагрупі поки що не розкривають.

Після цього про розірвання угоди з «Мережею Ланет» в односторонньому порядку з 5 травня повідомила «Медіа Група Україна». «Для уникнення сумнівів, просимо вважати 4 травня 2021 року останнім днем строку дії договору», — йдеться в листі.

У ньому також не вказуються причини припинення співпраці. «Детектор медіа» звернувся до медіагрупи із проханням прокоментувати рішення і чекає на відповідь.

У пресслужбі «Ланету» ситуацію прокоментували стисло: «Так, мережа “Ланет” нещодавно отримала лист від “Медіа Групи Україна” з повідомленням про розірвання договору в односторонньому порядку з 5 травня. Разом із подібним повідомленням від StarLightMedia ми маємо вже два листи про припинення співпраці. Таким чином медіагрупи відбирають у мережі “Ланет” права на свій контент. Ймовірно, так буде з кожним, хто посміє підняти голос проти медіагрупи».

За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV». Однак іще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Щодо акційних пропозицій раніше висловлювалася група «1+1 медіа». Її керівник Ярослав Пахольчук казав, що з листопада 2019 року група обмежує присутність своїх каналів у подарункових ОТТ-пакетах.

Щоби зрозуміти, про які приблизно цифри йдеться, можемо порахувати приблизне роялті, яке отримує кожна з медіагруп за свої канали із провайдера. За неофіційною інформацією, приблизна абонентська база «Ланету» — 150 000 домогосподарств. Виходить, що на місяць кожна з медіагруп отримує приблизно 1 млн 155 тисяч гривень, на рік — понад 13 млн. І це лише роялті. Якщо ж канали виходять із пакетів провайдера, то втрачають охоплення і втрачають рекламні заробітки.

За словами керівника напряму досліджень Суспільного Ореста Білоскурського, разом StarLightMedia та «Медіа Група Україна» можуть втратити на рекламі за рік близько 77-85 млн гривень.

За неофіційною інформацією, одна з медіагруп поставила «Ланету» умову суттєво підвищити роялті, але це не влаштовує провайдера. Тож переговорний процес триває, і до травня ще є вдосталь часу, щоби знайти прийнятний варіант. Зазвичай конфлікти між медіагрупами та великими провайдерами тривають недовго і їм вдається домовитися.

Та поки що «Ланет» не відмовляється від своєї публічної позиції. Власник мережі Віктор Мазур розповів «Детектору медіа», що його юристи готують позов до суду: «Після ситуації з протистоянням між медіагрупами та “Інформаційними технологіями я зрозумів, що кулуарно такі конфлікти розв’язувати неможливо. Тому ми вирішили  вдаватись до публічної позиції і готуємо пресреліз».

У 2018 року провайдер «Інформаційні технології» вимкнув канали «1+1 медіа», «StarLightMedia» та «Inter Media Group», протестуючи проти підвищення цін на ретрансляцію каналів цих груп. Тоді київський провайдер обіцяв надати своїм абонентам як альтернативу 22 канали преміум-класу, не змінюючи ціни. Медіагрупи звинувачували компанію в порушенні партнерських відносин. Йшлося про підозри щодо заниження провайдером даних про кількість його абонентів (андерепортинг), що впливає на суму відрахувань медіагрупам. Водночас власник «Інформаційних технологій» Юрій Лабунський тоді казав, що розірвання угод стало помстою медіагруп за скаргу чотирьох спілок платного телебачення до Антимонопольного комітету України на дії медіагруп. Серед підписантів звернення до АМКУ була Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж (ВАОКТТМ), яку очолює пан Лабунський. Однак за десять днів від початку публічного конфлікту сторони домовилися.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY