detector.media
11.03.2021 19:00
СБУ перевірить екснардепів через голосування за «Харківські угоди». Серед них низка медіавласників
СБУ перевірить екснардепів через голосування за «Харківські угоди». Серед них низка медіавласників
Колишніх і теперішніх, і не тільки регіоналів.

Служба безпеки України перевірить понад 236 колишніх нардепів через голосування за «Харківські угоди» з Росією у парламенті 11 років тому. Серед тих, хто голосував «за» — власник каналу «Україна» Рінат Ахметов, власник компанії «Ера медіа» Андрій Деркач, колишній власник Прямого каналу Володимир Макєєнко, колишній голова Держкомтелерадіо Едуард Прутнік, колишній власник Першого ділового Ігор Шкіря, співакціонер «Савік Шустер студії» Валерій Писаренко, власник телекомпанії ІРТА Володимир Ландік, власник низки волинських медіа та партнер Ігоря Коломойського Ігор Палиця, власник каналів Kyiv.Live і Odesa.Live Вадим Столар та інші. Повний перелік тих, хто тоді голосував, — тут

Як повідомив на брифінгу 11 березня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, Служба безпеки України вивчатиме обставини ратифікації цих угод та необхідність відкрити справи про держзраду проти нардепів, які за них голосували.

«"Харківські угоди" у безпрецедентно короткий проміжок часу — через 4 дні після їх підписання в Харкові — ратифікували депутати Верховної Ради. Є окреме доручення СБУ з'ясувати обставини, в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ буде вважати за необхідне, має порушити щодо них провадження за статтею 111 ККУ (державна зрада)», — сказав Олексій Данілов.

21 квітня 2010 року тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв зустрілись у Харкові та підписали угоду, за якою Чорноморський флот Російської Федерації міг перебувати в Севастополі ще 25 років. В обмін на це Україна мала отримати знижку на російський газ, але фактично не отримала нічого, тому що безпосередньо перед підписанням угод РФ значно підвищила ціну.

У січні в Офісі генпрокурора повідомили, що Януковичу оголошено про підозру в держзраді через підписання «Харківських угод». За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім в його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через ці угоди збільшилась кількість військових Росії на території України. Надалі це допомогло їм окупувати півострів у 2014 році.

Нагадаємо, Рада національної безпеки та оборони України 11 березня створила Міжнародний центр протидії дезінформації. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY