detector.media
07.03.2021 15:02
У Туркменистані силовики перевіряють телефони медиків, щоб виявити джерела «Радіо Свобода»
У Туркменистані силовики перевіряють телефони медиків, щоб виявити джерела «Радіо Свобода»
Влада країни замовчує проблеми в системі охорони здоров'я і заперечує можливість існування коронавіруса на території країни, тому шукає, хто може повідомляти журналістам інформацію про справжній стан речей.

У Туркменистані силовики перевіряють телефони медиків, щоб виявити джерела «Радио Азатлык» – місцевого бюро «Радіо Свобода». Про це йдеться на сайті видання.

Так, за повідомленням кореспондентів, протягом декількох днів силовики перевіряли вміст мобільних телефонів у медиків міста Туркменабад: у трьох поліклініках та обласній інфекційної лікарні.

Як розповіли медпрацівники, співробітників служб безпеки цікавило, хто повідомляє «Радио Азатлык» і іншим медіа інформацію про ситуацію в місцевих установах охорони здоров'я.

У виданні зазначають, що влада Туркменистану замовчує проблеми в системі охорони здоров'я і заперечує можливість існування коронавіруса на території країни, у той час як джерела «Радио Азатлык» та інших незалежних видань продовжують повідомляти про реальну ситуацію в країні, населення якої зазнало спалаху COVID-19, в тому числі зростання смертності.

Наразі в країні здійснюється вакцинація від коронавіруса. Але державні ЗМІ його не висвітлюють, а влада – не коментує.

Туркменістан жорстко контролює інтернет, блокуючи доступ населення до незалежних інформаційних ресурсів, та систематично переслідує користувачів VPN. Нерідко у користувачів беруть розписку із зобов'язанням не використовувати сервіси, що дозволяють обходити блокування.

Кореспондент «Радио Азатлык» у місті Мари зазначив, що відомі випадки, коли читачів і слухачів програм викликають до поліції: допитують про VPN та навіщо користувач відвідує заблоковані сайти, погрожують звільненням з роботи. Найчастіше затриманим виносять адміністративне стягнення, в тому числі арешт на 10-15 діб.

Раніше у Туркменістані влада заборонила використовувати слово «коронавірус» державним ЗМІ та Міністерству охорони здоров’я, яке розповсюджує інформаційні брошури в лікарнях, школах та на підприємствах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY