detector.media
07.03.2021 13:50
Офіс президента намагався вмовити МІ6 завадити виходу розслідування Bellingcat про «вагнерівців» — ZN.UA
Офіс президента намагався вмовити МІ6 завадити виходу розслідування Bellingcat про «вагнерівців» — ZN.UA
У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова.

Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» у Білорусі в 2020 році. Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела.

За інформацією видання, заступник голови МІ6 Лі Лоуренс під час візиту в Україну наприкінці лютого 2021 року зустрівся з керівником української військової розвідки Кирилом Будановим і заступником голови Офісу президента Романом Машовцем. Вони, як повідомляється, намагалися переконати Лі Лоуренса, щоб МІ6 вплинула на Bellingcat і не допустила виходу фільму-розслідування.

Також нібито через день Лоуренса ще раз намагались вмовити у компанії із запрошеною на зустріч послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс. Водночас британці начебто сказали, що не можуть нічого зробити з масмедіа, бо у них діє свобода слова.

ZN.UA надіслало запит до посольства Великої Британії в Україні, у якому намагалося підтвердити отриману від кількох джерел інформацію. Але у пресслужбі заявили, що не коментуватимуть її.

«Ми не коментуємо питання, пов'язані з роботою спецслужб. Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати інформацію, про яку ви запитали», – зазначено у відповіді.

Як відомо, СБУ та Головне управління розвідки Міноборони спільно з американцями більше року готували операцію по затриманню «вагнерівців», які воювали на стороні терористів на Донбасі. Однак на фінальному етапі її було зірвано: «вагнерівців» наприкінці липня 2020 року затримали на території Білорусі місцеві спецслужби, після чого вислали до Росії. У ЗМІ з'явились версії, що до зриву спецоперації може бути причетним оточення президента Володимира Зеленського.

В Офісі президента спочатку заперечували проведення спецоперації, а після оголошення Bellingcat про вихід розслідування начебто почали хвилюватись, в якому світлі буде показана їхня роль. У СБУ підтвердили, що стежили за групою «вагнерівців» до їхнього затримання.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY