detector.media
05.03.2021 12:47
«Публічно збрехав». Захист фігурантів справи Шеремета назвав неправдивими коментарі Авакова в інтерв'ю Мосейчук
«Публічно збрехав». Захист фігурантів справи Шеремета назвав неправдивими коментарі Авакова в інтерв'ю Мосейчук
Захист стверджує, що міністр озвучив неправдиву інформацію стосовно аргументів слідства та «18 контраргументів», які назвав «міфами».

Захист фігурантів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко, Андрія Антоненка та Яни Дугарь вважають неприпустимими коментарі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які він надавав під час інтерв'ю в програмі ТСН VIP. Заяву адвокатів опублікувала спільнота Free Dr Kuzmenko у Facebook.

«Заява від захисників Юлії Кузьменко, Андрія Антоненко, Яни Дугарь. 1 березня 2021 року в програмі ТСН VIP міністр внутрішніх справ пан Аваков дав інтерв’ю ведучій Наталії Мосейчук. В ході інтерв’ю міністр озвучив неправдиву інформацію стосовно так званих аргументів слідства та «18 контраргументів», які назвав «міфами», – йдеться у заяві.

Зокрема, «сторона захисту вважає подібні коментарі з боку міністра неприпустимими і вважає за необхідне надати своє спростування.

«По-перше, стороні захисту приписуються аргументи, які вона ніколи не висловлювала і яким одразу ліпиться ярлик «міфів». Одним із основних аргументів захисту є той факт, що у 2016 році двома кваліфікованими експертами зріст ймовірного злочинця (у взутті і головному уборі) був незалежно визначений на рівні 170 та 172 см з максимальною похибкою 3%, що аж ніяк не відповідає зросту пана Антоненка 180 см (без взуття і головного убору). «Зріст не той», не тому, що «експертиз немає», а саме тому що вони є, і причому у кількості 2 штук. З цього приводу у обвинувачення розумних пояснень нема. На спростування цього аргументу захисту слідство спромоглося лише знайти експерта 5 (найнижчого) кваліфікаційного класу, який заявив, що він не в змозі виміряти зріст зловмисників по відео. Тож, жодної експертизи, яка визначає, що «зріст — той» , не існує. Є дві експертизи «зріст – не той» і одна – «не знаю». Пан міністр публічно збрехав», –  зазначається у дописі.

Захист попросив ТСН надати ефір для виступу в порядку передбаченого законом «права на відповідь».

Додамо, що будь-яке інтерв'ю згідно з ст.13 закону про авторське право та суміжні права, є об’єктом спільних авторських прав. Тобто, журналіст та інтерв'юйований є співавторами інтерв’ю.

Нагадаємо, що Арсен Аваков в етері 1+1 заявив, що реальних неспівпадінь в «справі Шеремета» немає. Міністр додав, що рішення у цій справі повинен винести суд присяжних, а не «вулиця».

Запис програми VIP з Наталією Мосейчук за участі Арсена Авакова.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним.  

22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і наразі триває.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

У Міністерстві внутрішніх справ України кажуть, що ці записи відповідають нинішній версії слідства. Речник МВС Артем Шевченко додав, що на справі Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь ці записи не позначаться. Адвокат Юлії Кузьменко Тарас Безпалий висловив думку, що обвинувачених будуть намагатися прив’язати до «білоруських плівок», але цього зробити не вдасться.

2 лютого 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжні заходи Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко. Останню залишили під цілодобовим домашнім арештом. 

15 лютого 2021 року Юлію Кузьменко була висунута партією «Європейська солідарність» на довиборах в Раду в окрузі №50 на Донеччині. 

1 березня Центральна виборча комісія зареєструвала Кузьменко кандидаткою в народні депутатки. На проміжних виборах до Верховної Ради по виборчому округу №50 у Донецькій області також балотуються генеральний продюсер «112 Україна» Артем Марчевський та Валентин Рибін, адвокат проросійського блогера Анатолія Шарія та бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків на Донбасі. Довибори відбудуться 28 березня 2021 року.

Скріншот відео: Телеканал 1+1/Youtube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY