detector.media
04.03.2021 12:46
63% журналістів постійно вживають фемінітиви у своїх матеріалах – дослідження ІМІ
63% журналістів постійно вживають фемінітиви у своїх матеріалах – дослідження ІМІ
Тільки 4% українських журналістів вказали, що взагалі не використовують фемінітивів у своїх матеріалах.

Більшість українських журналістів постійно вживають фемінітиви у своїх матеріалах. Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, яке було проведено ГО «Інститут масової інформації».

Зокрема, 63% журналістів постійно вживають фемінітиви, ще 15% зазначили, що в їхніх редакціях немає жорстких вимог щодо цього і хто як хоче, так і пише. 12% опитаних журналістів відповіли, що не до всіх професій можна дібрати фемінітив. Тільки 4% українських журналістів, опитаних ІМІ, вказали, що взагалі не використовують фемінітивів у своїх матеріалах.

Дослідження проводилося методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам – журналістам і редакторам.

Усього отримано 251 відповідь від медійників. 88% – респонденти з усіх регіонів України, 12% – з міста Києва. 73% жінок, 26% чоловіків та 1% іншої статі. Дослідження проводилося протягом 15–24 лютого 2021 року.

Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей.

Оновлений правопис був схвалений Кабміном 22 травня 2019 року, а діяти він почав з 3 червня 2019 року. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України.   

У нову редакцію українського правопису включили фемінітиви. Чітких правил щодо їхнього вживання не вказано. У документі йдеться, що фемінітиви утворюють за допомогою суфіксів , -иц(я), -ин(я) та інших від іменників чоловічого роду.

«Детектор медіа» публікував короткий конспект основних змін у правописі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY