detector.media
02.03.2021 15:35
Вирок у справі про «нуль проміле»: у Білорусі журналістка Борисевич отримала шість місяців колонії
Вирок у справі про «нуль проміле»: у Білорусі журналістка Борисевич отримала шість місяців колонії
Cуд проходив у закритому режимі, але вирок оголошували у присутності представників ЗМІ.

Суд у Мінську засудив журналістку порталу Tut.by Катерину Борисевич до шести місяців позбавлення волі, а лікаря швидкої допомоги Артема Сорокіна до двох років позбавлення волі з відстрочкою. Про це повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода.

Зокрема, Борисевич та Сорокін розповіли громадськості, що у крові загиблого від побоїв мінчанина Романа Бондаренка не було алкоголю. Влада ж стверджувала протилежне.

Суд вирішив, що лікар незаконно розголосив відомості про стан здоров'я Бондаренка, а Борисевич підготувала статтю, в якій розповсюдила ці відомості як «протиставлення офіційним коментарям держорганів».

Після смерті Бондаренка в Слідчому комітеті Білорусі заявили, що у загиблого була «діагностована алкогольна інтоксикація». Таку ж тезу повторював самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

«Діяння названих осіб спричинили тяжкі наслідки, що виявилися в підвищенні напруженості в суспільстві, створення атмосфери недовіри до компетентних державних органів, спонуканні громадян до агресії і протиправних дій», – говориться у повідомлені прокуратури.

Також суд зобов'язав Борисевич виплатити 2900 рублів штрафу, а Сорокіна – 1450 рублів штрафу.

Катерину Борисевич та Артема Сорокіна утримували під вартою три місяці.  

Борисевич була затримана силовиками 19 листопада 2020 року. Генеральна прокуратура Білорусі повідомила про порушення кримінальної справи проти Борисевчи та лікаря Сорокіна журналістки через «розголошення лікарської таємниці» та «надання недостовірної інформації».

Працівники лікарні швидкої допомоги та журналісти Tut.by у відповідь на арешти провели акцію солідарності. Вони стали обличчям до стіни та тримали в руках аркуші з написом «0‰» («нуль проміле»). Білоруська асоціація журналістів закликала владу країни відпустити Катерину Борисевич і припинити кримінальне переслідування.

18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

16 лютого білоруські силовики провели масові обшуки в журналістів та правозахисників по всій країні. Зокрема, обшуки були проведені у керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), в правозахисників центру «Вясна», незалежних журналістів.  

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».  

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY