detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
02.03.2021 14:30
Регулювання онлайн-медіа: шлях не тільки заборон. Медіапідсумки 22–28 лютого 2021 року
Регулювання онлайн-медіа: шлях не тільки заборон. Медіапідсумки 22–28 лютого 2021 року
Під час чисельних обговорень законопроєкту «Про медіа» вся дискусія стосовно регулювання онлайн-медіа в наших реаліях зводиться до того, які медіа і за що можна буде покарати. Ми самі звужуємо рамку задач і інструментів, до яких варто звертатися.

«Швидке зростання кампаній в інтернеті та онлайн-платформ відкрило нові вразливі місця та ускладнило підтримку чесності виборів, забезпечення вільних і різноманітних засобів масової інформації та захист демократичного процесу від дезінформації та інших маніпуляцій. Цифровізація надала нові способи фінансування політичних діячів із неконтрольованих джерел, кібератаки можуть бути спрямовані на критичну виборчу інфраструктуру, журналісти стикаються з переслідуваннями в інтернеті та мовою ворожнечі, а неправдива інформація та поляризуючі повідомлення швидко поширюються в соціальних мережах, у тому числі шляхом координованих дезінформаційних кампаній. Вплив деяких із цих кроків посилюється використанням непрозорих алгоритмів, керованих широко використовуваними платформами зв'язку», – ці рядки цілком могли би описувати порядок денний та основні виклики у якій-небудь аналітичній роботі про інформаційний простір України. Але їхнє джерело – датований 3 грудня 2020 року План дій щодо європейської демократії (European Democracy Action Plan), підготовлений Єврокомісією.

Єврокомісія поступово впроваджуватиме цей план дій до 2023 року – року, що передує виборам до Європарламенту. Зокрема, згідно документу, Єврокомісія планує:

Серед цих заходів немає нічого нерелевантного для України. Але, на жаль, нині ми самі звужуємо рамку задач і інструментів, до яких варто звертатися. Відвідавши протягом кількох останніх тижнів низку обговорень законопроєкту «Про медіа», можу сказати, що, наприклад, вся дискусія стосовно регулювання онлайн-медіа в наших реаліях зводиться до обговорення того, які медіа і за що можна буде покарати. Комітет гуманітарної та інформаційної політики вирішив піти по процедурі повернення до розгляду питання в комітеті – це означає, що нині в текст вносяться правки ще до першого читання. Наразі сторони доторгувалися до того, щоби залишити блокування онлайн-медіа тільки за рішенням суду і тільки за порушення статей, пов’язаних із державною безпекою, багато грубих порушень перенести в значні і карати їх лише прогресивними штрафами, а також окреслити вичерпний перелік питань, щодо яких Нацрада може самостійно приймати нормативно-правові акти. Тим не менше, регулювання онлайн-медіа, як і повноваження Нацради, залишаються найбільш дражливими питаннями в цьому законопроєкті і незабаром стейкхолдери спробують ще раз проговорити один із одним свої позиції. Але якщо ми всі продовжимо думати тільки в парадигмі заборон, то ці перемовини так і залишаться торгами та перетягуванням канату.

Фото: nippon.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY