detector.media
01.03.2021 17:16
«Це відверта провокація». Громадські діячі закликали Раду не розглядати правки «Слуг народу» до закону про мову
«Це відверта провокація». Громадські діячі закликали Раду не розглядати правки «Слуг народу» до закону про мову
Відомі громадські діячі вважають, що пропозиція «Слуг народу» вилучити або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову є відвертою провокацією.

Українські митці, громадські діячі та науковці вимагають від Верховної Ради не розглядати і не підтримувати законопроєкти, що містять поправки до закону про мову. Відповідну заяву опублікувала спільнота «Мова об'єднує» у Facebook.

«Ми глибоко обурені законодавчими ініціативами депутатів фракції "Слуга народу", спрямованими на руйнування механізмів захисту мовних прав українців і закликаємо владу відмовитися від цих ініціатив… Українська мова є одним із ключових чинників національної безпеки та єдності нашої держави, а закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" став визначною віхою українського державотворення і передбачає цілісну систему підтримки, розвитку й захисту української мови», – говориться у заяві.

Підписанти наголошують, що внесення депутатами фракції «Слуга народу» законопроектів 4638 і 4638-2 є «відвертою провокацією, що загрожує національній єдності й правам мільйонів людей».

На думку підписантів, правки до закону про мову «передбачають нищення цілісної системи захисту мовних прав українців, яка вже діє».

Серед підписантів заяви ексголова МЗС України Володимир Огризко, правник, дипломат Володимир Василенко, академік НАН України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський, поет, перекладач, Герой України Дмитро Павличко, академік НАН України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Ярослав Яцків, заслужена артистка України Ірма Вітовська, релігієзнавець, історик, учасник Ініціативної групи «Першого грудня», політв’язень Кремля 2016-2017 рр. Ігор Козловський, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський, учасник Ініціативної групи «Першого грудня», співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс, музикант, лідер гурту Kozak System Іван Леньо, актор і режисер, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв, кінорежисер Володимир Тихий, письменники Василь Шкляр, Юрій Винничук, Юрій Щербак та інші.

Нагадаємо, законопроєкт №4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної». зареєстрований 21 січня 2021 року. Його ініціаторами виступили нардепи Максим Бужанський, Георгій Мазурашу, Євгеній Шевченко, Олексій Устенко, Данило Гетманцев, Олександр Дубінський та інші. Автори пропонують вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладання штрафів за порушення закону про мову.

Законопроєкт №4638-2 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"» щодо набрання чинності статті 57 цього закону зареєстрований 9 лютого 2021 року. Серед його ініціаторів – Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Єлізавета Богуцька, Олександр Корнієнко. Автори проєкту пропонують відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 року). Пропозицію внести зміни до закону про мову нардепи пояснюють прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

У середу, 3 березні, відповідні законопроєкти з правками до закону розглядатиме профільний комітет гуманітарноі та інформполітики Верховної Ради.

В Україні з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення сторона відмовляється, і таке порушення фіксується повторно протягом року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY