detector.media
01.03.2021 09:50
15% інформації про Крим у російських медіа виявились антиукраїнською пропагандою – ІМІ
15% інформації про Крим у російських медіа виявились антиукраїнською пропагандою – ІМІ
Уперше левова частка пропаганди була скерована на «історичний зв’язок» між Кримом і Росією.

15% інформації про Крим у російських медіа виявились антиукраїнською і антизахідною пропагандою. Такими є підсумки дослідження Інституту масової інформації російських медіа.

Для моніторингу були обрані п'ять новинних сайтів: РИА Новости, «Лента.ру», ТАСС, «Российская газета» та RT.com. До вибірки ввійшли всі матеріали, що вийшли на цих сайтах у період із 16 до 20 лютого 2021 року включно і в яких містилися згадки про окупований Крим. Усього за цей період дібрано 183 матеріали, у яких ішлося про півострів.

Аналіз показав, що 34% згадок про Крим стосувалися ситуації з погодою і сильними снігопадами на півострові, внаслідок чого стався колапс із рухом «Кримським мостом». На другому місці за кількістю згадок – проблема з водопостачанням у Криму, на яку припало 16% усіх матеріалів про Крим.

Переважна більшість матеріалів на цю тему розповідала про «стабілізацію» з водопостачанням, російська влада роздавала обіцянки, що «проблем з водою в Криму не буде». Не обійшлось і без України: російські медіа активно поширювали фейки про те, що Україна збирається «добудувати дамбу, яка перекриє подачу води до Криму». Поширювався термін «водна блокада», яку нібито планує запустити Україна цього року, і російські політики та посадовці коментували, чи запускатиме Росія у відповідь «газову блокаду» України.

На третьому місці за кількістю згадок (15%) – антиукраїнська та антизахідна пропаганда. Зокрема, російську владу надзвичайно збурив заклик України до міжнародної спільноти запровадити нові санкції щодо Росії стосовно Криму. Окремо російські медіа критикували британський уряд, який дав Україні кошти на підтримку «кримських структур».

Уперше левова частка пропаганди була скерована на «історичний зв’язок» між Кримом і Росією. Просувалися тези про те Крим Україні «передали в 1954-му», що Україна сама «проміняла Крим» на західну підтримку. Плани України з повернення Криму активно висміювалися, зокрема їх називали «політичним цирком», «самообманом», «беззмістовними» та іншими епітетами.

В російських медіа з'явився навіть колишній президент Віктор Янукович, який роздав серію коментарів про те, хто «насправді винен у тому, що Україна втратила Крим і Донбас».

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року.

Офіс з прав людини ООН неодноразово звинувачував РФ в тортурах і серйозних порушеннях прав людини на окупованому півострові.

26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

Фото: stasya burnashova/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY