detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26.02.2021 15:30
Суд переніс розгляд справи про напад охорони Медведчука на журналістів «Схем»
Суд переніс розгляд справи про напад охорони Медведчука на журналістів «Схем»
Захисниця журналістів сказала, що процес у цій справі триває третій рік, але про затягування не йдеться.

Солом'янський районний суд Києва 25 лютого переніс на 29 березня 2021 року розгляд справи про напад охорони Віктора Медведчука на знімальну групу програми «Схеми» у 2017 році біля VIP-терміналу аеропорту «Київ». Про це «Детектору медіа» повідомили «Схеми».

Розгляд пернесли через неявку охоронця Медведчука, обвинуваченого в нападі на журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича. Засідання відбудеться 29 березня о 15:30.

«Обвинувачений не з’явився на судове засідання й не повідомив про причини. Оскільки, це його перша неявка, то засобів примусу не було можливості застосувати. Якщо наступного разу він не з’явиться, то будуть застосовувати заходи спеціального примусу», – повідомила «Детектору медіа» адвокатка журналістів Віра Крат та додала, що обвинувачений не визнає себе винним.

Вона розповіла, що органи досудового слідства своєчасно провели розслідування й передали справу до суду, де з березні 2019 року триває її розгляд. Вона уточнила, що на перебіг розгляду справи вплинув карантин, оскільки навесні 2020 року засідання не проводили. «Ми далеко просунилися в процесі розгляду справи. Пройшли більшу частину шляху й рухаємося до завершення», – сказала захисниця.

Процес у цій справі триває третій рік, але про затягування не йдеться. Віра Крат уточнила, що за цей час вона двічі не змогла прийти на засідання, бо була в нарадчій кімнаті; у справі змінився прокурор, який один раз попросив відкласти розгляд, бо він лише отримав справу; обвинувачений теж один раз клопотав про перенесення, бо захворів.

«Нам би хотілося, щоб справа рухалася швидше. Але в нас так працює система розгляду справ, яка усталена в Україні. Спеціальних затримок у розгляді справи я не бачу. Справа слухається довго», – пояснила вона.

Нагадаємо, увечері 7 листопада 2017 року невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. Прокуратура Києва почала за цим фактом кримінальне провадження. Згодом у цій справі одному із охоронців Віктора Медведчука вручили підозру.

Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Національну поліцію України порушити кримінальну справу проти журналістів програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») за ст. 182 ККУ через начебто «порушення недоторканості приватного життя» Віктора Медведчука. Редакція «Радіо Свободи» розцінила звернення захисту Медведчука до суду як спробу тиску на журналістів. 

Фото: Схеми

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY