detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
25.02.2021 13:00
Нацрада призначила ще дві перевірки каналу «Наш» через ознаки мови ворожнечі
Нацрада призначила ще дві перевірки каналу «Наш» через ознаки мови ворожнечі
Одна з них стосується трансляції брифінгу народного депутата Вадима Рабіновича, а друга марафону за участю нардепа Євгена Балицького.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила дві позапланові безвиїзні перевірки телеканалу «Наш» через трансляцію програм з ознаками мови ворожнечі. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 25 лютого.

Перша перевірка стосувалась ефіру 3 лютого, коли канал «Наш» транслював брифінг народного депутата «Опозиційна платформа — За життя» Вадима Рабіновича щодо санкцій стосовно Тараса Козака.

«Думаю, що це публічна та резонансна справа. Не повторюватиму скільки разів вживалось слово фашизм тощо. Це був прямий ефір. Але ведучі не спростували та не  забезпечити надання глядачам достовірної та повної інформації. А також не вжили жодних дій, щоб зупинити риторику, яка має ознаки мови ворожнечі», – зазначив член Нацради Максим Онопрієнко.

Друга перевірка призначена через те, що в ефірі 4 лютого під час трансляції марафону за участю нардепа Євгена Балицького, регулятор також зафіксував ознаки тих самих порушень.

«Окрім цього було зафіксовано використання плашки з текстом, яка містить терміни "фашист", "нацист" щодо лідера громадської організації "С14" Євгена Карася. Ця організація не визнається такою, а поширення інформації ЗМІ без надання доказів та підтверджень є негативною, образливою та такою, що виходить за межі допустимої критики», – зазначив Онопрієнко.

За його словами, ведучі каналу «Наш» під час ефіру не робили спроб припинити порушення гостем програми. Також не було надано підтвердження інформації у плашці програми та забезпечення альтернативної точки зору. Окрім цього член Нацради звернув увагу, що ця програма транслювалась на каналі повторно у запису, однак жодних змін у неї не було внесено.

«Ми бачимо систематичність ознак тих самих порушень», – резюмував Максим Онопрієнко.

А голова Нацради Ольга Герасим’юк додала: «Я ставлюсь відсторонено до розмов до закриття чи не закриття каналу «Наш». Але хочу щоб звернули увагу на те, що відбувається в ефірі».

Перевірки пройдуть упродовж березня. Регулятор зобов’язав канал надати матеріали необхідні для перевірки та письмові пояснення.

Нагадаємо, під час минулого засідання Нацрада призначила телеканалу «Наш» перевірку  через висловлювання в ефірі Миколи Азарова, який не визнавав агресії з боку Російської Федерації, а відповідальність за ведення бойових дій на Донбасі покладав на збройні сили України. Після цього «Наш» подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, який стосується призначення позапланової безвиїзної перевірки.

Ілюстрація: логотип каналу

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY