detector.media
24.02.2021 11:57
Порошенко запропонував Прямому каналу розробити угоду про редполітику
Порошенко запропонував Прямому каналу розробити угоду про редполітику
Подібну угоду він підписав із журналістами 5 каналу 18 років тому.

П’ятий президент та народний депутата «Європейської солідарності» Петро Порошенко, який 18 лютого став власником Прямого каналу, запропонував журналістам телеканалу розробити Угоду про засади редакційної політики. Про це «Прямий» повідомив 23 лютого.

«Я прошу трудовий колектив, журналістський колектив підготувати документ «Основи редакційної політики» для того, щоб ми узаконили наші стосунки з позиції захисту прав журналістів, захисту свободи слова. Ми маємо продемонструвати відмінність від того, як це роблять інші канали», – сказав Порошенко на зустрічі із колективом Прямого каналу.

Зазначається, що Порошенко підписав подібну угоду із журналістами 5 каналу 18 років тому.

«Ми маємо забезпечити захист українськості в інформаційному ефірі країни. Бо крім вас і деяких ваших колег, яким я дуже вдячний, на сьогодні це мало хто робить, – розповів він. – Майже два роки канал знаходився і продовжує знаходитись під шаленим кримінальним злочинним тиском влади. Це – символ наступу на свободу слова. Всі пам’ятають, коли була інавгурація Зеленського – 20 травня 2019 року. Але не всі знають, коли була порушена перша кримінальна справа – не проти каналів Медведчука – на це їм потрібно було 2 роки. А 19 травня 2019 року перше, що зробив Зеленський на своїй посаді – він дав доручення Трубі знищити Прямий канал».

Як писав ДМ, 18 лютого Петро Порошенко став власником Прямого каналу. Він заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. Кінцевим бенефіціарним власником «Прямого» стала компанія «Prime Assets Capital», структура якої повністю належить п’ятому президенту.

«Прямий» повідомив, що понад рік на телеканал чиниться тиск з боку правоохоронних органів та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Порошенко розповів, що купив канал, бо, за даними його джерел, 19 лютого проти вже ексвласника каналу Володимира Макеєнка хочуть запровадити санкції та закрити «Прямий». 19 лютого має відбутися засідання РНБО, на якому, як стверджують джерела ЗМІ, «повинні бути розглянуті санкції щодо певних бізнес-процесів в Україні». На думку Порошенка, спроба закриття телеканалу може стати «червоною лінією» для президента Володимира Зеленського

Прессекретарка президента Юлія Мендель повідомила «Детектору медіа», що свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали чи ненадійні факти не поширювали телеканали, підпорядковані Порошенку.

Три джерела «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що проти  Макеєнка запроваджувати санкції не планували. Два співрозмовники припустили, що заява Порошенка може бути «політичним піаром».

Станом на 19 лютого Прямий канал та 5 канал не знали, чи Порошенко планує об’єднати їх в один холдинг.

Нагадаємо, 5 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський дорікнув Петру Порошенку, що на його каналах останнім часом «агентів Кремля показують частіше, ніж рекламу нового масла "Рошен"».

15 лютого позаштатний радник керівника Офісу президента та спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що вважає, що варто закрити телеканали, пов’язані з п’ятим президентом та партією «Європейська солідарність». На його думку, ці канали «часто діють гірше», ніж телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK, проти яких запровадили санкції.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що канали з «пулу» Петра Порошенка виглядають дуже дивно в інформаційному просторі України. Він вважає, що ці канали «перебувають в ямі ненависті».

«Детектор медіа» розпитав Прямий канал, «Еспресо» та 5 канал про їх ставлення до останніх заяв президента Володимира Зеленського та представників Офісу президента. На «Еспресо» уточнили, що не входять до «пулу Порошенка», але прокоментували заклики політиків щодо закриття каналів. 

 

Фото: Прямий канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY