detector.media
23.02.2021 13:54
Київрада перенесла голосування за виділення додаткової землі Меморіальному центру «Бабин Яр»
Київрада перенесла голосування за виділення додаткової землі Меморіальному центру «Бабин Яр»
Нова дата голосування поки невідома.

Київська міськрада перенесла голосування за передачу трьох додаткових ділянок землі в оренду Міжнародному меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр», яке мало відбутися 23 лютого. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко на пленарному засіданні.

«Чимало спецкуляцій і різних маніпуляцій навколо цього. Тому пропоную не розглядати на сьогоднішньому засіданні, перенести питання виділення земельних ділянок. Спочатку провести окремі депутатські слухання, де фонд "Бабин Яр" буде представляти концецію та зможе відповісти на всі питання, які хвилюють депутатів», – сказав Кличко.

Кличко зазначив, що депутати повинні ґрунтовно розібрались у темі, і лише потім голосувати.

«Я переконаний, що реалізація цього проєкту повинна відбутись спільно і під контролем держави», – наголосив мер Києва. 

25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що складається з синагоги, центру реабілітації, інсталяцій та освітніх просторів.

Керівником групи авторів є художній директор Меморіального центру, російський режисер та продюсер Ілля Хржановський. Спонсорами проєкту виступають російські бізнесмени Павло Фукс, Михайло Фрідман та Герман Хан.

Водночас відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера столиці і Київради з відкритим листом, в якому закликають не підтримувати російський проєкт меморіалу і не передавати йому землю в користування. В них є побоювання, що меморіал може транслювати російські історичні наративи, які дискредитуватимуть Україну.

Наприклад, українські євреї вважають, що меморіал «Бабин Яр» може стати зброєю для роспропаганди. 

Ще у квітні 2020 року медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру.

Однак голови єврейських громад України закликали київську владу підтримати проєкт створення меморіалу у Бабиному Яру.

Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалу у Бабиному Яру. До збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти, зокрема: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Віталій Портников, Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не вбачає ризику в реалізації саме російського проєкту меморіалу.

У квітні 2021 року в Бабиному Яру планують відкрити меморіальну синагогу.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY