detector.media
22.02.2021 09:55
КЖЕ висловила публічний осуд NewsOne та Діані Панченко після заяв В’ячеслава Піховшека
КЖЕ висловила публічний осуд NewsOne та Діані Панченко після заяв В’ячеслава Піховшека
Комісія уточнила, якщо в словах Піховшека будуть встановлені ознаки мови ворожнечі, то відповідальність канал понесе за бездіяльність ведучої, а не за слова гостя.

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд телеканалу NewsOne та ведучій Діані Панченко, які не відреагували на заяви гостя програми «Епіцентр української політики» В’ячеслава Піховшека. Про це КЖЕ повідомила 21 лютого.

У скарзі на прямий ефір «Епіцентру української політики» від 4 січня та повтор програми від 5 січня 2021 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення просила Комісію висловити позицію щодо дотримання професійних стандартів та етики у висловлюваннях Піховшека.

Він був гостем програми та відповідав на питання ведучої та інших гостей. Зокрема, Денис Іванеско запитав у нього, хто в Україні може написати «маніфест на захист прав російськомовних громадян України та як довго його чекати».

«У відповідь від В’ячеслава Піховшека лунали тези про потребу формування російськомовного громадянського суспільства в Україні, яке має формувати власні університети, медіа та культурні заклади. Гість програми говорить про ідеологічних ворогів, яких треба "убеждать… о том, что концепция национальной идентичности, которую продвигают сюда праворадикальные круги бандеревского типа, нам не подходят". Піховшек також вживає такі вислови як "идеологически упоротые вышиватники"», – йдеться в повідомленні.

КЖЕ уточнила, якщо в словах Піховшека будуть встановлені ознаки мови ворожнечі, то відповідальність NewsOne понесе за бездіяльність ведучої Діани Панченко, а не за слова гостя.

«Висловлювання пана Піховшека є достатньо обережними і лежать на межі між політичною дискусією щодо розвитку українського суспільства та заохоченням глядачів до певних дій. Гість студії досить тонко проводить лінію розколу за політичними та мовними поглядами: одна частина населення для нього – "идеологически упоротые вышиватники", "идеологические враги", "работают по-беспределу" та "люди, которые не скованы необходимостью соблюдать Закон", в той час як інша, яку репрезентує він сам, – "люди законопослушные", "люди, которые очень много уже добились и которые очень многое уже умеют и давно умеют". Втім, якщо дивитися на контекст цих висловлювань, то можна помітити їх спрямування на розмежування двох груп населення, одна з яких заохочується до дій проти іншої. Це також супроводжується образливими виразами щодо україномовного населення, що стверджує про упередженість автора тези», – сказали в Комісії та додали, що ведуча навіть не намагалася протиставити щось заявам Піховшека. 

NewsOne на прохання Комісії про коментар не відповів. Натомість КЖЕ вбачає у цьому кейсі порушення пункту 15 («ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання») Кодексу етики українського журналіста.

Крім того, Комісія з журналістської етики закликала медіа уникати мови ворожнечі та рекомендувала:

Нагадаємо, у липні 2019 року Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу NewsOne через сюжет від 22 червня про політичну партію «Опозиційна платформа - За життя». Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті NewsOne було допущено порушення статей 2 (порушення через служіння інтересам влади/засновника, а не суспільства), 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 7 (відокремлення та належне маркування політичної реклами) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста.

Фото: КЖЕ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY