detector.media
19.02.2021 13:09
США запровадили проти Білорусі санкції після ув’язнення двох журналісток «Белсату»
США запровадили проти Білорусі санкції після ув’язнення двох журналісток «Белсату»
США заборонили видачу віз 43 громадянам Білорусі за підрив демократії та верховенства права.

США запровадили візові обмеження проти 43 громадян Білорусі після ув'язнення журналісток телеканалу «Белсат» Дар'ї Чульцової і Катерини Бахвалової та проведення масових обшуків у представників преси і правозахисників. Про це повідомляє Держдеп США.

Санкції введені проти високопоставлених офіційних осіб у сфері юстиції, керівників правоохоронних органів, і рядових співробітників, що затримували і застосовували насильство до мирних демонстрантів, суддів і прокурорів, які брали участь в призначенні тюремних термінів мирним протестувальникам і журналістам, а також керівників у сфері освіти, які погрожували студентам через участь у мирних протестах.

Імена осіб, що потрапили під санкції, не названі. Відтепер цим людям забороняється в'їзд до США. Загалом, в списку санкцій вже перебувають 109 громадян Білорусі.

18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

16 лютого білоруські силовики провели масові обшуки в журналістів та правозахисників по всій країні. Зокрема, обшуки були проведені у керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), в правозахисників центру «Вясна», незалежних журналістів.  

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».  

Українське громадянське суспільство закликало Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Міністерство закордонних справ України та президента України відреагувати на масові обшуки в білоруських правозахисників і журналістів, засудити репресії та політичний тиск, закликати уряди країн-партнерів запровадити жорсткіші економічні санкції, відмовитися від економічної співпраці з Білоруссю. Євросоюз засудив масові обшуки.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: Народная воля

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY