detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
18.02.2021 22:40
Мендель: Свободі слова нічого не загрожує, які б критичні матеріали чи ненадійні факти канали Порошенка не поширювали
Мендель: Свободі слова нічого не загрожує, які б критичні матеріали чи ненадійні факти канали Порошенка не поширювали
Речниця президента уточнила, що закриття каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne не було політичною боротьбою.

Прессекретарка президента Юлія Мендель повідомила «Детектору медіа», що свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали чи ненадійні факти не поширювали телеканали, підпорядковані п’ятому президенту та народному депутату від «Європейської солідарності» Петру Порошенку.

Вона уточнила, що санкції проти телеканалів «112 Україна», ZIK та NewsOne запровадили через докази фінансування з РФ та зв’язок їх власника Тараса Козака з терористичними організаціями на окупованих територіях України. Речниця президента додала, що закриття цих каналів не було політичною боротьбою. За її словами, «рішення було ухвалене винятково на захист державних інтересів» та «чітко артикульовано як членами РНБО, так і спецслужбами».

«Сподіваємося, що публічні острахи Петра Порошенка щодо закриття каналів, які підпорядковуються йому, не є ознакою наявності подібної діяльності з його боку. Свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали, чи не надійні факти, якщо йдеться про телеканали, підпорядковані колишньому президенту, вони не поширювали», – сказала Мендель.

Як писав ДМ, 18 лютого Петро Порошенко став власником Прямого каналу. Він заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. Кінцевим бенефіціарним власником «Прямого» стала компанія «Prime Assets Capital», структура якої повністю належить п’ятому президенту.

«Прямий» повідомив, що понад рік на телеканал чиниться тиск з боку правоохоронних органів та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Порошенко розповів, що купив канал, бо, за даними його джерел, 19 лютого проти вже ексвласника каналу Володимира Макеєнка хочуть запровадити санкції та закрити «Прямий». 19 лютого має відбутися засідання РНБО, на якому, як стверджують джерела ЗМІ, «повинні бути розглянуті санкції щодо певних бізнес-процесів в Україні». На думку Порошенка, спроба закриття телеканалу може стати «червоною лінією» для президента Володимира Зеленського

Нагадаємо, Прямий канал запустили 24 червня 2017 року на базі переформатованого телеканалу Tonis, який навесні змінив власника: його придбав політик і бізнесмен Володимир Макеєнко. Формат каналу – інфотеймент.

У грудні 2017 року Прямий канал змінив структуру власності. Тоді безпосереднім власником телеканалу замість політика і бізнесмена Володимира Макеєнка стала кіпрська компанія «Парлімо трейдінг лімітед», а статутний фонд збільшився з 16 млн 731 тис. 250 грн до 40 млн грн. Попри появу в структурі власності кіпрської компанії кінцевим бенефіціарним власником телеканалу в єдиному державному реєстрі залишався Володимир Макеєнко.

Також тоді компанія змінила юридичну адресу з вулиці Тупікова, 17 на вулицю Мечнікова, 2А в Києві (це також і фактична адреса каналу – бізнес-центр «Парус»).

24 червня 2019 року відбулися збори власника Прямого каналу Володимир Макеєнко з колективом, на яких були присутні п'ятий президент України Петро Порошенко та народна депутатка Вікторія Сюмар.

Вікторія Сюмар повідомила, що п’ятий президент України Петро Порошенко отримає опціон на купівлю Прямого каналу. За її словами, він готовий купити телеканал у Володимира Макеєнка, якщо в того «виникнуть проблеми». Порошенко тоді наголосив, що «Прямий» і 5 канал не продаватимуть Віктору Медведчуку. Він також заявив, що «не можна допустити концентрації медіавласності в проросійських руках». Зазначимо, що 14 червня 2019 року стало відомо, що соратник Віктора Медведчука – Тарас Козак став новим власником каналу ZIK і створив медіахолдинг «Новини», до якого увійшли телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK.

5 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський дорікнув Петру Порошенку, що на його каналах останнім часом «агентів Кремля показують частіше, ніж рекламу нового масла "Рошен"».

15 лютого позаштатний радник керівника Офісу президента та спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що вважає, що варто закрити телеканали, пов’язані з п’ятим президентом та партією «Європейська солідарність». На його думку, ці канали «часто діють гірше», ніж телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK, проти яких запровадили санкції.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що канали з «пулу» Петра Порошенка виглядають дуже дивно в інформаційному просторі України. Він вважає, що ці канали «перебувають в ямі ненависті».

«Детектор медіа» розпитав Прямий канал, «Еспресо» та 5 канал про їх ставлення до останніх заяв президента Володимира Зеленського та представників Офісу президента. На «Еспресо» уточнили, що не входять до «пулу Порошенка», але прокоментували заклики політиків щодо закриття каналів. 

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY