detector.media
18.02.2021 15:43
Офіс президента уточнив інформацію про перевірку «1+1»: Таку пройшли всі канали
Офіс президента уточнив інформацію про перевірку «1+1»: Таку пройшли всі канали
В Офісі президента заявили, що спеціальну перевірку складу бенефіціарів пройшли всі телеканали.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що перевірка телеканалу «1+1» з боку СБУ не є ситуативною. Про це Подоляк заявив у коментарі «РБК-Україна».

«"1+1" проходив перевірку складу кінцевих бенефіціарів, як і будь-який інший телемовник, у зв'язку з обов'язковою вимогою до їх розкриття. Тому склад власників пакетів акцій українських телеканалів добре відомий», – повідомив Подоляк.

Раніше Подоляк повідомив «РБК-Україна», що Служба безпеки України проводить комплексну перевірку телеканалу «1+1», часткою якого опосередковано володіє компанія Оксани Марченко, дружини народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

«Проводиться комплексна перевірка по "1+1", у тому числі СБУ, у зв'язку з обов'язковим розкриттям основних бенефіціарів телемовників. Вони повинні перевірити, хто є бенефіціаром, який є вплив на управління, умовно кажучи, який вплив на інформаційну політику з певним пакетом акцій... Так, у "1+1" є цікаві розслідування, він теж грає в політику. Але мені здається, це абсолютно нормальний для конкурентного середовища медійний канал», – сказав Подоляк.

Речник СБУ Артем Дехтяренко повідомив «Детектору медіа», що станом на зараз спецслужба не проводить перевірки щодо «1+1». Наскільки йому відомо, Подоляк мав на увазі стандартну перевірку, яка проводиться в рамках ліцензії, що видається Нацрадою з питань телерадіомовлення. Ця перевірка передбачає обов’язкове розкриття будь-яким ЗМІ своїх основних бенефіціарів

Коментуючи заяву Подоляка «1+1 медіа» також повідомила, що їй не відомо про перевірку СБУ.

«Група "1+1 медіа" заявляє, що ця інформація компанії невідома. Медіахолдинг не отримував запитів з боку СБУ та не володіє жодними даними щодо цієї "перевірки"», – йдеться в повідомленні.

Як писав ДМ, з декларації народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука за 2019 рік стало відомо, що його дружина Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ.

При цьому в документах про структуру власності каналів, оприлюднених на їхніх сайтах, вказано, що Bolvik Ventures Ltd контролюється Ігорем Суркісом, а Марченко в документах не згадується. Зазначено, що Bolvik Ventures Ltd опосередковано володіє 24,6% каналу «1+1», 24,5% каналу ТЕТ і 24,5% каналу «2+2».

Водночас адвокат Ігор Кириленко, який представляє інтереси Медведчука, сказав, що Оксана Марченко володіє 8,22% акцій телеканалу «1+1» і 8,17% акцій телеканалу ТЕТ. За словами адвоката, ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», власником якого до березня 2016 року був Віктор Медведчук, а в березні 2016-го стала Оксана Марченко, в січні 2012 року придбало за ліцензією Національного банку України 100% акцій кіпрської компанії «Бересінтіо Інвестментс Лтд». Ця компанія якраз володіє 33,33% акцій компанії Bolvik Ventures Ltd.

У пресслужбі «1+1» заявляли, що для них інформація про частку Оксани Марченко є новою. Після цього на початку 2021 року голова правління та гендиректор «1+1 медіа»  Ярослав Пахольчук у інтерв’ю «Детектор медіа» підтвердив інформацію про те, що Віктор Медведчук в «особі Оксани Марченко присутній» у структурі власності компанії і має 8%. 

Ігор Коломойський заявив, що частка родини Медведчуків у структурі «1+1» для нього новина.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що на момент звільнення з телеканалу «1+1» не мав інформації щодо володіння Медведчуком акціями телеканалу.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY