detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
11.02.2021 14:20
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі
Прийняття законопроєкту обумовлено необхідністю удосконалення правового регулювання у галузі реклами щодо протидії дискримінації за ознакою статі, а також посилення захисту прав споживачів реклами.

Члени Комітету на черговому засіданні 10 лютого 2021 року розглянули законопроєкт про внесення змін до закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі №3427, за результатами обговорення більшістю голосів рекомендували Верховній Раді прийняти його за основу (Олександр Качний проти).

Представила законопроєкт одна з авторів – народна депутатка Марина Бардіна. Вона зазначила, що проєкт пропонує внести зміни до закону України «Про рекламу» щодо визначення понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі»; посилення відповідальність за порушення законодавства про рекламу; посилення захисту прав споживачів реклами.

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами, заступник голови комітету Павло Сушко повідомив, що цей законопроєкт був опрацьований на підкомітеті спільно з представниками рекламної індустрії та громадських організацій.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук зазначила, що поняття «дискримінаційна реклама» для того, щоб його можна було потім застосувати виписувалося разом з суддями.

На думку члена комітету Миколи Княжицького, поняття «дискримінаційна реклама» має стосуватися не тільки ознак статі, а й інших ознак. «Відсутність чіткості може створити умови, коли будь-яка реклама може визначатися як дискримінаційна. Пропозиція віднесення до дискримінаційної за ознаками статі реклами, яка містить твердження або зображення про стереотипність ролі чоловіка чи жінки, має бути розкрита. Бо питання стереотипів завжди оціночне і суб’єктивне, тоді як відсутність чіткості не дозволяє рекламодавцю оцінювати свою поведінку і заздалегідь передбачати її незаконність», – сказав він, додавши, що наполягатиме до другого читання вилучити цю норму.

Також пан Княжицький запропонував норми про дискримінацію узгодити із законом про запобігання дискримінації.

Марина Бардіна зазначила, що документ розроблено на виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок і Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, 4 травня 2020 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону №3427 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі», авторами якого стали 46 народних депутатів з різних фракцій.

у проєкті пропонуються поняття «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

Зокрема, дискримінаційна реклама за ознакою статі – це та, яка:

Також розширюються загальні вимоги до реклами, а саме: у рекламі забороняється: вміщувати твердження та/або зображення,  які є  дискримінаційними за ознаками походження людини та ін.

Крім того, у проєкті посилюється відповідальність за порушення законодавства про рекламу. Відповідальність за дискримінаційну рекламу нестиме рекламодавець.

Нагадаємо, 23 грудня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішив, що недоцільно включати до порядку денного сесії Верховної Ради України проєкт закону № 1145 «Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо заборони реклами алкогольних напоїв та врегулювання особливостей реклами тютюнових виробів». Голова Комітету Олександр Ткаченко тоді зазначив, що буде готуватися нова редакція Закону України «Про рекламу».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY