detector.media
09.02.2021 11:40
З харківського СІЗО звільнили підозрювану в адмініструванні телеграм-каналів російської розвідки
З харківського СІЗО звільнили підозрювану в адмініструванні телеграм-каналів російської розвідки
Заставу за підозрювану в держзраді збирали представники «Партії Шарія».

З харківського СІЗО 8 лютого звільнили Вікторію Даскаліцу, яку підозрюють в адмініструванні телеграм-каналів, що працювали на військову розвідку Росії (ГРУ РФ). Про це повідомив її адвокат Валентин Рибін.

Він також оприлюднив відео, на якому його підзахисна подякувала «Партії Шарія» та іншим за те, що вони внесли за неї заставу.

Як писав ДМ, представники «Партії Шарія» внесли 1,5 мільйони застави за Вікторію Даскаліцу.

Нагадаємо, 1 лютого 2021 року Служба безпеки України заявила про викриття мережі російської агентури. СБУ стверджує: щонайменше 12 анонімних політичних телеграм-каналів в Україні працюють на російську військову розвідку. Серед них популярні канали «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», регіональні «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live». У матеріалах розслідування СБУ йдеться, що агентурну мережу створив 85-й Головний центр спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії, якій більш відомий під назвою ГРУ РФ.

Напередодні, 31 січня, СБУ затримала фігурантку розслідування Вікторію Д, яка, стверджує СБУ, брала участь у схемах, а якими фінансували телеграм-канали. Однак підозру їй вручили по статті про державну зраду: в неї при затриманні вилучили «електронний носій із персональними даними» багатьох правоохоронців. Жінку підозрюють у збиранні інформації, захищеної державною таємницею. Власні джерела «Детектора медіа» у спецслужбі підтвердили, що Вікторія Д. – цивільна дружина головного підозрюваного по справі про телеграм-канали Артема Давидченка Вікторія Даскаліца. 1 лютого суд узяв її під варту на два місяці з можливістю внесення застави в 1,5 млн грн.

Артема Давідченка розшукують із червня 2014 року. Йому інкримінують ч. 1 ст. 293 і ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку й організація та участь у масових заворушеннях, які призвели до загибелі людей). Він був активним учасником одеського «Антимайдану» і брав участь у зіткненнях, що призвели до загибелі людей у Домі профсоюзів 2 травня 2014 року. Зараз, за даними СБУ, він перебуває в Придністров'ї.

Фото: стопкадр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY