detector.media
Анна Єгорова
«Детектор медіа»
07.02.2021 12:00
Секретар РНБО: Україна — не кінцева мета російської пропаганди, Путін націлений на Європу
Секретар РНБО: Україна — не кінцева мета російської пропаганди, Путін націлений на Європу
У Європі дезінформацію вперше визнали проблемою на рівні документів. Слід дати їй чітке визначення і розробити міжнародні стандарти протидії. Україна може очолити цей процес.

Рішучий крок України із санкціями, рівень пропаганди у світі та необхідні дії для боротьби з дезінформацією, а також роль України в ній — ці та інші питання обговорили учасники онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму «Санкції проти російської пропаганди» 5 лютого.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів «групи Медведчука» готувалося ретельно і довго, — наголосив секретар РНБО Олексій Данілов і заперечив, що рішення винесли за «замовленням». «Ці рішення скасувати буде вже неможливо. Матеріали, які зібрали наші служби протягом 8 місяців, були реалізовані тоді, коли були готові», — додав посадовець.

Боротьба з пропагандою, за словами спікера, має бути системною. Пан Данілов наголосив на проблемах відповідності журналістів професійним стандартам і засилля фейкових експертів.

Олексій Данілов

Підтримку рішенню президента та РНБО висловив Арсеній Яценюк, експрем'єрміністр України у 2014—2016 роках і голова Київського Безпекового форуму. Він підкреслив, що основною зброєю сучасної війни стали фейки, дезінформація, пропаганда та теорії змови. За словами спікера, засоби масової інформації «стали засобами масового інфікування населення» і їх треба відрізняти. Як і  свободу слова від свободи брехні.

Експрем'єр бачить кроки боротьби із пропагандою так:

  1. Журналістське середовище може взяти на себе відповідальність і очиститися від пропагандистів: «ЗМІ — четверта гілка влади. Попередні три мають інститут стримування і противаг. Це означає, що і четверта влада повинна мати цей інститут. Для цього необхідно, щоб журналістське середовище мало власну систему балансів. Принаймні має бути заснована комісія з журналістських стандартів».  
  2. Медіагіганти інтернету на кшталт Youtube чи Twitter повинні створити чітку і прозору систему і механізм виявлення недостовірних фактів. Фактчекінгом мають займатися і журналісти, і медіаплатформи.
  3. Фінансування ЗМІ і соцмереж має бути прозорим. Ухваленого законодавства недостатньо.
  4. Судові процедури слід змінити. Наразі вони затягуються і не можуть запропонувати гідної компенсації у вигляді поширення достовірної інформації.

Україна має очолити міжнародну боротьбу з дезінформацією і процес створення як журналістських стандартів, так і прозорості фінансування всіх видів ЗМІ, а також запровадження на законодавчому рівні механізмів боротьби з пропагандою у світі, — заявив Арсеній Яценюк. На думку експрем'єра, Україна має всі шанси виграти цю боротьбу, оскільки Володимир Зеленський зсередини знає, як працює телебачення.

Арсеній Яценюк

Журналіст і публіцист Віталій Портников зауважив, що незалежні медіаформати почали перевтілюватися на інструменти впливу олігархів ще в 90-ті роки. На пострадянському просторі майже не існує прибуткової журналістики. А значить олігархи використовують свої «кишенькові» канали для захисту бізнесових і політичних інтересів.

«Не буде солідарності в журналістському середовищі. Тому що люди, які обслуговують олігархічні ЗМІ, не є журналістами», — заявив Віталій Портников. Спікер додав, що інститут експертів наразі «спроституйований» стараннями пропагандистських телеканалів, які створили власні псевдоекспертні групи.

Віталій Портников

Пан Портников додав: усе, що відбувається в Україні (і з Україною) останні 10 років, можна побачити в радянському підручнику з контрпропаганди. Поразка в боротьбі з дезінформацією неминуча, якщо не розробити дієві правові інститути протидії — наголосив експерт. Процедури мають надавати беззаперечні аргументи проти пропагандистів і водночас не дозволити будь-якій владі використати ці процедури проти незалежних медіа. Як приклад спікер навів РФ, де Путін використав проти каналу НТВ інструменти, створені в часи Єльцина.

«Закликаю до правової прозорості, реальної і реалістичної боротьби з пропагандою та до деолігархізації економіки. Олігархічна країна завжди буде інструментом пропагандистського впливу», — резюмував Віталій Портников.  

Наразі у Європі вперше на рівні офіційних документів заговорили про дезінформацію як проблему та необхідність боротися з нею, — відзначив Пітер Померанцев, британський журналіст і письменник. Міжнародні стандарти тільки формуються. Однак спочатку слід чітко визначити, що таке дезінформація. Вочевидь, це масова, спланована операція — вважає спікер. «Принципи 20 століття навколо свободи слова треба переосмислити в цифровому вимірі», — зауважив він.

Пітер Померанцев

Окремо варті уваги інформаційні та кібератаки, сказав Пітер Померанцев. Задля боротьби світова спільнота має об'єднатися і створити таке собі «інформаційне НАТО», щоби в разі потреби країни допомагали одна одній. Україна може стати полігоном для напрацювання спільних правил боротьби з пропагандою, — додав Олексій Данілов щодо цього.

У 2017 році реакція спільноти на заборону російських ЗМІ і соцмереж була більш миттєво негативною, — нагадала Орися Луцевич, директорка Українського форуму британського аналітичного центру «Chatham House». Цього разу дискусія більш розважлива. Орися Луцевич наголосила, що надважливо донести до пересічних українців, чому пропаганда — загроза демократії та показати її ключові меседжі.

Спікерка нагадала, що Віктор Медведчук зазначений в американському санкційному списку з 2014 року за нанесення шкоди демократії. Тому в США схвально відреагували на рішення президента й РНБО України. Велика Британія теж вітає його. Пані Луцевич відзначила досить злагоджену стратегічну комунікацію України з міжнародною спільнотою.

Орися Луцевич

Олексій Данілов зауважив, що російські наративи поширюються і в інших країнах Європи, однак наразі ЄС нічого з цим не робить. «Саме Європа знаходиться в дуже складному й небезпечному стані стосовно того, чим далі буде займатися Путін. Для нього наша країна не є остаточною ціллю», — сказав він і додав, що мета РФ — переформатування ситуації в ЄС, щоб ситуацію у світі, умовно, вирішували Росія, США і Китай. Орися Луцевич сказала, що Захід поступово змінює свою позицію.

«Головна задача зараз — сформувати українську державну владу, досягти національної єдності влади і опозиції у вирішенні критичних для держави задач. Це послання до президента Зеленського і прохання до президента Байдена», — резюмував Віталій Портников. Олексій Данілов додав, що йому відомий план президента Зеленського щодо захисту національних інтересів і суверенітету.

Як бути з тими громадянами, чиї мізки «промиті» російською пропагандою — це запитання поставив на дискусії її модератор Данило Лубківський, директор Київського Безпекового форуму. Потрібно виходити на діалог, звертати увагу на факти; традиційно цю роль виконує суспільний мовник, зауважив Пітер Померанцев. Цим треба займатися щодня, однак це проблема не лише України. Є загальна криза суспільного дискурсу, — резюмував спікер. Треба також з'ясувати, чому в суспільстві є попит на дезінформацію, — сказала Орися Луцевич.

За хронологією подій, пов'язаних із застосуванням санкцій до каналів «групи Медведчука», можна стежити тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY