detector.media
06.02.2021 12:03
Київська організація НСЖУ підтримала блокування «каналів Медведчука»
Київська організація НСЖУ підтримала блокування «каналів Медведчука»
Заява організації суперечить позиції голови НСЖУ Сергія Томіленка, який назвав санкції проти «112 Україна», NewsOne та ZIK «наступом на свободу слова».

Правління Київської організації Національної спілки журналістів України виступило із заявою, в якій підтримало блокування так званих «каналів Медведчука» – «112 Україна», NewsOne та ZIK, які формально належать нардепу від ОПЗЖ Тарасу Козаку. 

«Упродовж багатьох років національні інформаційні ресурси свідомо і цілеспрямовано руйнували, витісняли на маргінес. Сприяла цьому, на жаль, і політика державних органів, завданням яких мав би бути розвиток національного інформаційного простору. Не зайняли належної наступальної позиції щодо захисту національної преси, радіо і телебачення, і професійні журналістські організації. Це так, і це, як би не було прикро, потрібно визнати», – йдеться в заяві.

Автори заяви назвали діяльність заблокованих каналів «медіаокупацією  українського інформаційного простору».

«Редакційна політика "експортованих" ЗМІ, диктована з Кремля, спрямована на привнесення і розпалювання конфліктів в українське суспільство, його розмежування за різними, будь-якими, ознаками, насаджування російських смислів і бачення українського шляху. Рішення влади щодо законодавчого та організаційного обмеження діяльності російських медіа, їхніх пропагандистських "філій" в Україні, що викликали суспільний резонанс, бачиться відповіддю, на думку багатьох дещо запізнілою, на інформаційне проникнення країни-агресора. В умовах війни країна, що зазнала терористичного нападу, має право на захист, і Україна користається ним», – зазначено в заяві.

В організації додали, що діяльність «пропагандистів ворога» є небезпечною для України, фактично загрожує її національним інтересам та лежить поза межами свободи слова.

Зазначимо, що заява Київської організації суперечить позиції голови НСЖУ Сергія Томіленка. Раніше на своїй фейсбук-сторінці він назвав санкції «наступом на свободу слова» і додав, що спілка інформуватиме про «надзвичайну ситуацію» Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

За хронологією подій, пов'язаних із застосуванням санкцій до каналів «групи Медведчука», можна стежити тут.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належали ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерував до РНБОУ. Появі постанови передувала петиція на сайті Ради від 20 вересня про припинення діяльності цих телеканалів. В РНБО оголосили, що рішення буде ухвалене після перевірки СБУ за дорученням президента. У липні 2019 року новопризначений в.о. голови СБУ Іван Баканов на засіданні РНБО запропонував прийняти рішення про застосування санкцій до юридичних осіб телеканалів «112 Україна» і NewsOne.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. На його думку, санкції мають запроваджувати проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. Разумков стверджує, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Секретар РНБО Данілов наголошує, що частина документів засекречена. 

Власник каналів Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів «групи Медведчука» рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Зеленський та голова СБУ Баканов вважають заборону «каналів Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

4 лютого в Нацраді повідомили, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Також 4 лютого указ президента про санкції оскаржили у Верховному Суді.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY