detector.media
04.02.2021 19:06
Закриття «каналів Медведчука» є питанням безпеки, а не свободи слова, — заява медійних організацій
Закриття «каналів Медведчука» є питанням безпеки, а не свободи слова, — заява медійних організацій
Не можуть у країні, яка стала жертвою зовнішньої агресії, працювати інформаційні ресурси, які фінансово пов’язані з державою-агресором чи з людьми, які мають близькі стосунки з головним винуватцем нинішньої війни — російським президентом.

Read in English here.

Припинення роботи в Україні телеканалів, пов’язаних із Віктором Медведчуком,  — це питання безпеки, а не свободи слова. Про це йдеться в заяві медійних організацій щодо впровадження санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака та його каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK.

У заяві зазначається, що однією із загроз свободі слова сьогодні є імітація цієї свободи, коли інформація використовується не як засіб встановити істину та підтримувати суспільну дискусію, а як засіб свідомого та системного нанесення шкоди індивідам, спільнотам чи державам. 

Організації підтримують введення санкцій проти «каналів Медведчука», але зазначають, що Україна потребує оновлення медійного законодавства. Також регуляторний орган повинен мати належний інструментарій для реагування на порушення і прояви використання медіа для інформаційних спецоперацій.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

Захищатися - це наш обов’язок

У сучасному світі відносини свободи слова та пропаганди стали значно складнішими. Пропаганда, дезінформація та зловмисні інформаційні операції часто використовують свободу слова проти неї самої. Вони використовують демократію для того, аби повалити демократію. Саме такою є стратегія кремлівської пропаганди в Україні та в багатьох інших країнах світу. 

Сьогодні загрозою свободі слова є не тільки пряма цензура чи прямі репресії. Цією загрозою є також імітація свободи слова. У цій імітації інформація використовується не як засіб встановити істину та підтримувати суспільну дискусію, а як засіб свідомого та системного нанесення шкоди індивідам, спільнотам чи державам. 

Пропаганда та зловмисні інформаційні впливи завжди були початком чогось значно гіршого. Геноцид та великі злочини починаються в головах - спочатку кількох людей, а потім мільйонів. Тому так важливо давати пропаганді відсіч.  

Ми також маємо розуміти сьогоднішні виклики. Якщо раніше демократичні країни могли знаходити слабкості авторитарних режимів для поширення цінностей людської гідності, прав і свобод, то сьогодні все навпаки: авторитарні режими навчилися знаходити слабкості демократій та підривати їх зсередини. Вони паразитують на цінностях демократії, аби ці демократії знищити. Тому демократії мають ставати сильнішими і рішучішими. Вони мають усвідомити, що вони - під загрозою. 

В Україні давно є розуміння, що свободу треба не тільки підтримувати, а й захищати. Тому українські експерти давно говорять про необхідність знаходити баланс між свободою та безпекою. Якщо демократії не будуть у безпеці, не буде ніякої свободи. Якщо Україна не захистить свій суверенітет перед атакою російського авторитаризму, у нас не буде ніяких прав людини. 

Саме тому ми вважаємо, що робота каналів, афілійованих з Медведчуком, в Україні — це не питання свободи слова, а питання безпеки. Навіть не через те, що вони говорять, а через те, з ким вони пов’язані і звідки вони фінансуються. Не можуть у країні, яка стала жертвою зовнішньої агресії, працювати інформаційні ресурси, які фінансово пов’язані з державою-агресором чи з людьми, які мають близькі стосунки з головним винуватцем нинішньої війни - російським президентом. На кожній хвилині їхнього мовлення - кров українців. 

Тому ми підтримуємо рішення РНБО та Президента України про накладення санкцій на осіб, пов’язаних з діяльністю цих телеканалів. Але ми усвідомлюємо, що це лише перший крок. Захищати демократію треба, і треба це робити демократично та в межах принципів верховенства права. Саме тому Україна потребує оновлення медійного законодавства і забезпечення регулятора (разом із запорукою його компетентності і незалежності) належним інструментарієм реагування на порушення і прояви використання медіа для інформаційних спецоперацій.

Ситуація в Україні в багатьох аспектах є унікальною. Саме у нас народжуються деякі виклики, які потім з’являються в інших країнах. Сьогодні в західному світі дискусія змістилася в бік технологій. Мовляв, в поширенні пропаганди, поляризації, хейтерства винні алгоритми великих технологічних компаній. Але це зміщення дискусії в хибну сторону. За алгоритмами завжди стоять люди, а часом і держави. За технологіями завжди стоїть політика. Тому проблема дезінформації і пропаганди сьогодні - це в першу чергу проблема політична, і тільки потім - технологічна. Спираючись на свій досвід, Україна має шанс впливати на глобальні дискусії з інформаційних питань - передусім через усвідомлення нами безпекових та політичних вимірів сучасних інформаційних трендів. 

Інтерньюз-Україна

Центр демократії та верховенства права

Інститут масової інформації

«Фундація Суспільність»

Інститут розвитку регіональної преси

ГО «Детектор медіа»

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти нардепа Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Він піде в українські та європейські суди оскаржувати це рішення РНБО. У заяві каналів рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Президент та голова СБУ вважають заборону каналів групи «Медведчука» — боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Зеленський обговорив із керівниками каналів ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна» рішення РНБО про санкції. Вони дійшли згоди, що санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ. Він також обговорив санкції РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данилов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані СБУ матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY