detector.media
04.02.2021 18:23
Поліція закрила кримінальну справу щодо участі дітей у зйомках фільму «ДАУ. Дегенерація»
Поліція закрила кримінальну справу щодо участі дітей у зйомках фільму «ДАУ. Дегенерація»
У діях причетних осіб не знайшли ознак кримінальних правопорушень.

Харківська поліція закрила провадження щодо ймовірного насильства над немовлятами під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація». Про це повідомляє пресслужба поліції Харківської області.

Правоохоронці дійшли висновку, що в діях осіб, які займалися організацією та проведенням зйомок фільму, відсутні ознаки кримінальних правопорушень.

В ході проведення слідчих дій поліцейські допитали директора Харківського дитячого будинку, вихованці якого брали участь у зйомках, медсестер, які супроводжували немовлят, інших працівників закладу, а також представників творчої групи, які працювали над створенням стрічки.

Слідчі встановили, що у фільмі «ДАУ. Дегенерація» не містяться твори, що пропагують культ насильства та жорстокості. 

Ураховуючи викладене, на підставі ст. 110, п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, винесено постанову про закриття кримінального провадження.

Нагадаємо, у квітні 2020 року дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм «ДАУ. Дегенерація». У фільмі за участі немовлят імітували досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми.

Прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація» у Харкові. Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Омбудсмен Людмила Денисова відреагувала на скандал, запропонувавши переглянути національне законодавство на предмет встановлення заборон щодо участі дітей в кіно- та телепрограмах, що містять сцени насильства над дітьми.

«ДАУ.Дегенерація» – один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.

Фільм почали знімати більше 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.

Комітет інформполітики заявив, що режисер «ДАУ. Дегенерація» не може бути дотичним до Меморіального центру Голокосту.

Режисер Ілля Хржановський вважає, що діти на знімальному майданчику не отримали жодних негативних вражень, а реакція на цю сцену в Україні просто «божевільна».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY