detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
04.02.2021 14:20
Санкції проти «каналів Медведчука». Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Санкції проти «каналів Медведчука». Хронологія подій (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

2 лютого 2021

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

Вони передбачають:

За законом, санкції можна застосовувати до «іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність».

2 лютого «Українська правда» в телеграм-каналі повідомила, що опитала членів Ради національної безпеки і оборони: «переконують, що Закон дозволяє запроваджувати санкції проти громадян України. Їх можливо буде оскаржити, але це буде досить проблематична процедура».

19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, ще один утримався. Неназвані члени Ради повідомили, що утримався від голосування спікер парламенту Дмитро Разумков. 

Згодом голова Верховної Ради підтвердив, що не голосував за введення санкцій. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

О 23 годині 2 лютого на телеканалах «групи Медведчука» анонсували спецефір, присвячений «закриттю каналів», під час цього ефіру ведуча Діана Панченко заявила, що павільйон, де відбувається зйомка, заблокували начебто на вимогу міністра Ткаченка. Але журналіст Богдан Кутєпов, прибувший на місце, жодного блокування не виявив.

У ніч з 2 на 3 лютого провайдери один за одним почали відключати канали

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. 

У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО назвали «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

3 лютого 2021

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука».  

3 лютого президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна підтримує свободу слова, а заборону телеканалів «112 України», NewsOne і ZIK назвав боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності.

Тоді ж Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» — це послідовний крок влади в боротьбі з російською гібридною агресією. Він уточнив, що Верховна Рада та СБУ надали РНБО рекомендації щодо запровадження цих санкцій.

А секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Він уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK та інших, засекречена. 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані Службою безпеки України матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Його радник Зорян Шкіряк розповів, що МВС отримує інформація про можливі силові провокації, розпалювання ворожнечі та громадянські протистояння через блокування телеканалів. Відомство застерегло ймовірних ініціаторів та організаторів цих провокацій.

3 лютого стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики направить до компанії YouTube запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

П’ятий президент України Петро Порошенко та «Європейська солідарність» підтримали рішення РНБО про запровадження санкцій. Водночас пан Порошенко розповів, що в жовтні 2018 року готували санкції проти проросійських українських телеканалів «112 Україна» та NewsOne, однак їх не заблокували, бо почалася виборча кампанія й це рішення «створило б проблему з визнанням виборів як чесних і прозорих». 

Ввечері 3 лютого президент Володимир Зеленський зустрівся з керівниками каналів, щоб обговорити рішення РНБО про санкції. За його словами, це рішення «має чітке обґрунтування у зв’язку з фінансуванням з Росії та співпрацею з терористичними організаціями». В ОПУ «Детектору медіа» повідомили, що на зустрічі були присутні представники ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна».  Учасники зустрічі дійшли згоди, що запроваджені санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ.

Президент також обговорив рішення РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Громадські організації та представники експертного співтовариства у спільній заяві пояснили, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» не становлять загрози свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України. 

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України не вбачає у санкціях загрози свободі слова, але закликає СБУ роз’яснити підстави. 

Посольство США в Україні підтримало рішення України запровадити санкції проти «112 Україна», NewsOne та ZIK. Голова Представництва України при Європейському Союзі Микола Точицький заявив, що в ЄС в неофіційній реакції схвалюють запроваджені РНБО санкції.

4 лютого 2021

4 лютого в коментарі «Детектору медіа» перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль розповів, що канали «112 Україна», ZIK і NewsOne відключено по всій Україні і регулятор буде стежити за виконанням рішення РНБО.

Тимчасом Козак і Медведчук пожалілися на санкції РНБО в ефірі «России 24». Вони планують оскаржувати це рішення в українських та європейських судах.

МВС повідомило, що отримує інформацію про можливі силові провокації, розпалювання ворожнечі та громадянські протистояння через блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів засудили санкції проти «каналів Медведчука». Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Белланжер сказав, що в умовах демократії є неприйнятною «вибіркова і політично вмотивована заборона». Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєррес додав, що «заборони повинні застосовуватися лише у дуже виняткових обставинах». Йому здається очевидним, що рішення РНБО та президент Володимира Зеленського «не відповідає міжнародно-правовим стандартам щодо свободи вираження поглядів та ЗМІ».

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов нагадав цим організаціям, що в Україні вже сім років триває війна та порадив ретельно вивчити контент телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne на відповідність світовим журналістським стандартам об’єктивності і неупередженості. Він уточнив, що одним із знарядь гібридної зброї Росії в боротьбі проти України є телевізійні ресурси, які фактично фінансує РФ через афілійованих політиків.

Указ президента України Володимира Зеленського про санкції щодо Тараса Козака оскаржили у Верховному Суді. Суд отримав два позови.

Медійні організації підтримали припинення роботи в Україні телеканалів, пов’язаних із Віктором Медведчуком, зазначивши – це питання безпеки, а не свободи слова. У спільній заяві організації вказали, що Україна потребує оновлення медійного законодавства. Також регуляторний орган повинен мати належний інструментарій для реагування на порушення і прояви використання медіа для інформаційних спецоперацій. Медійні організації підкреслили, що не можуть у країні, яка стала жертвою зовнішньої агресії, працювати інформаційні ресурси, які фінансово пов’язані з державою-агресором чи з людьми, які мають близькі стосунки з головним винуватцем нинішньої війни — російським президентом.

Журналісти «Слідство.інфо» з’ясували, що родичі Тараса Козака володіють десятками квартир, будинками та земельними ділянками у Києві та Львові. Окрім телеканалів, у нардепа є частки у 12 компаніях, будинок на 330 кв.м у селі Сокільники під Львовом та офіс на 100 кв.м у самому Львові. У Києві він орендує будинок у компанії, що належить Оксані Марченко, дружині Віктора Медведчука. Більшість коштів Козак зберігає у білоруських банках — понад 7 млн євро. В українському «Укрбудінвестбанку» Козак зберігає понад 378 тис. грн та 30 тис. євро, а готівкою — 150 тис. євро та майже 2,5 млн грн. Майно родичів Козака оминули українські санкції.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що в 2018 році було достатньо доказів для закриття телеканалів «112 Україна» та NewsOne, але тоді п’ятому президенту Петру Порошенку «забракло політичної волі». Міністр вважає, що найближчим часом СБУ зможе надати відкриті документи справи, у межах якої ввели санкції проти Козака та його каналів.

ЦПК, «Детектор медіа», ІМІ, «Чесно» та ще 14 ГО направили відкритого листа голові Держдепартаменту США Ентоні Блінкену та Міністерству фінансів США з проханням ввести санкції проти нардепа Тараса Козака і дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко. Саме за рахунок реєстрації бізнеса на дружину та соратника Віктору Медведчуку вдається мінімізувати вплив санкцій на себе.

5 лютого 2021

Сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що в 2018 році було достатньо доказів для закриття телеканалів «112 Україна» та NewsOne, але тоді п’ятому президенту Петру Порошенку «забракло політичної волі». За його словами, в основі рішення РНБО про санкції проти нардепа Тараса Козака та його каналів лежать обґрунтовані матеріали.

Народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський закликав позбавити кореспондентів «каналів Медведчука» можливості працювати у Верховній Раді.

Після відключення каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK найбільше зросли показники у каналу Євгена Мураєва «Наш». Його частка у перший день після відключення зросла у понад 3,5 разів.

Секретар РНБО Данилов заявив, що рішення про санкції готувалося ретельно й довго — скасувати його буде вже неможливо.

Володимир Зеленський записав відеозвернення російською мовою, в якому розкритикував «канали Медведчука» та сказав, що для їхнього блокування були «залізобетонні причини». Він також дорікнув Порошенку, що на його каналах стали часто показувати «агентів Кремля».

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів, що президент України Володимир Зеленський запропонував працевлаштувати людей, яких звільнили з підсанкційних каналів «112 Україна», NewsOne і ZIK, та збільшити їм зарплатню на 20-25%. За офіційними даними, середня зарплатня на каналах становила 5 тис. грн, також там майже не було офіційно працевлаштованих людей.

У РНБО також анонсували подальші санкції проти нардепів, які допомагають окупантам на сході України.

Журналісти «Схем» виявили, що цивільна дружина Тараса Козака Наталія Лавренюк володіє квартирою на 657 кв.м у центрі Москви, в одному з найдорожчих ЖК Knightsbridge Privat Park. Орієнтовна її вартість на момент придбання – $13 млн, або близько 350 млн грн. Нардеп статки цивільної дружини не декларує.

Регіональні організацій Національної спілки журналістів заявили, що не поділяють думки голови НСЖУ Сергія Томіленка, який підтримав «112 Україна», NewsOne та ZIK.

6 лютого 2021

Київська організація НСЖУ підтримала блокування «каналів Медведчука». Водночас голова НСЖУ Сергій Томіленко виступає проти санкцій.

Тим часом генпродюсера «112 Україна» Артема Марчевського висунули кандидатом в нардепи від ОПЗЖ по округу №50 в Донецькій області.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що Росія «безумовно» відповість на блокування Україною так званих «каналів Медведчука».

8 лютого 2021

Куди насправді перейшли глядачі «каналів Медведчука» і чи існували вони взагалі — розбирались тут.

Біля центру «Парковий» у Києві провели акції противники та прихильники санкцій. Журналісти з'ясували, що учасників акції на підтримку «каналів Медведчука» набирали в «Телеграмі» за 200-400 грн.

«Європейська солідарність» заявила, що ініціює призупинення акредитації в парламенті для підсанкційних телеканалів через антиукраїнську діяльність.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав, що для запровадження санкцій Тараса Козака і його телеканалів зібрали достатньо фактів.

9 лютого 2021

Джерела «Детектора медіа» повідомили, що замість ZIK, NewsOne і «112» планують створити новий канал, який належатиме порівну всім співробітникам.

НСЖУ заявила, що не захищає «канали Медведчука». Сергій Томіленко визнав, що його реакція була особистою позицією.

Верховний Суд України отримав третій позов, в якому просять скасувати санкції проти телеканалів.

Голова Мін'юсту розповів, проти скількох українців вводили санкції, окрім Тараса Козака.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду виніс постанови за двома позовами, які оскаржували указ президента про санкції. Один позов суд залишив без руху і дав позивачу 10 днів для усунення недоліків. За другим позовом суд відмовився відкривати провадження.

10 лютого 2021

За результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг», в Україні 49% опитаних телефоном підтримують рішення припинити мовлення телеканалів «групи Медведчука». Проти такого рішення виступає 41% респондентів.

Незалежна медійна рада заявила, що вважає блокування «каналів Медведчука» легальним та легітимним.

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів і технічних працівників телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK. Його подали 20 народних депутатів від «Європейської солідарності», «Голосу» та групи «За майбутнє».

11 лютого 2021

Центр протидії корупції виявив, що Тарас Козак купив телеканали «112 Україна» та NewsOne за 103 млн грн, які в 2018-2019 роках він сплачував швейцарським фірмам через Білорусь.

Верховний Суд відкрив провадження за позовом про скасування санкцій проти «каналів Медведчука».

***

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерував до Ради національної безпеки та оборони України. Появі постанови передувала петиція про припинення діяльності телеканалів «112 Україна» та NewsOne, зареєстрована на сайті Верховної Ради 20 вересня. А за тиждень до того голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, пояснюючи зволікання Нацради з розглядом продовження цифрових ліцензій «112 України», сказав, що до парламенту вноситься якийсь законопроект, який дозволить застосовувати певні важелі до тих медіа, на які є вплив іноземного резидента. В РНБО оголосили, що рішення буде ухвалене після перевірки СБУ за дорученням президента.

У Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. Вона завершила роботу та відзвітувалась 17 квітня 2020 року. Верховна Рада не підтримала звіт комісії

У липні 2019 року новопризначений в.о. голови СБУ Іван Баканов на засіданні РНБО запропонував прийняти рішення про застосування санкцій до юридичних осіб телеканалів «112 Україна» і NewsOne та ввести їх у дію відповідним указом Президента України. Однак такого рішення РНБО досі не прийняла.

Народний депутат від «Слуги народу» і радник команди президента Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів, підконтрольних Віктору Медведчуку.

У серпні видання «theБабель» повідомило, що СБУ порушила кримінальне провадження щодо телеканалу «112 Україна» за статтею 206 Кримінального кодексу (протидія законній господарській діяльності). «Детектору медіа» у відповідь на запит в СБУ не надали ніяких коментарів та інформації, посилаючись на таємницю слідства.

Наприкінці серпня Володимир Зеленський в інтерв’ю на каналі «1+1» анонсував «гучну історію з поганим закінченням» для партії та каналів, контрольованих Віктором Медведчуком.

За результатами моніторингу проросійських дезінформаційних наративів, який проводила громадська організація «Детектор медіа» восени 2020 року, телеканали «групи Медведчука» відповідальні за більш ніж половину зафіксованих випадків проросійської пропаганди.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY