detector.media
01.02.2021 12:17
«Громадське телебачення» змінило структуру організації
«Громадське телебачення» змінило структуру організації
ГО також обрала нових членів правління.

Громадська організація «Громадське телебачення» змінила структуру: відтепер функції Наглядової ради ГО виконуватиме правління, яке обиратимуть на три роки. Про це 1 лютого повідомило hromadske.

«Над новою структурою організація працювала декілька років за участі міжнародних консультантів. Головна ідея змін – чітка підзвітність та відсутність конфлікту інтересів.  Відтепер члени організації, які працюють в медіа hromadske, не можуть голосувати на засіданнях Загальних зборів (вищий орган управління), їхній голос є дорадчим», – йдеться в повідомленні.

До нового правління увійшли п’ять зовнішніх незалежних експертів та двоє членів ГО: Олена Трегуб, Олександра Матвійчук, Гліб Вишлінський, Андрій Куликов, Катерина Ботанова (зовнішні експерти) та Наталка Гуменюк, Катерина Сергацкова (членкині організації).

За новим статутом вони мають моніторити виконання стратегії, затверджувати річний бюджет і план роботи на рік, призначати та звільняти директора організації, брати участь у написанні стратегії, контролювати фінансово-господарську діяльність.

Керівником організації за новим статутом є директор, який призначається правлінням на три роки. Наразі його обов’язки продовжує виконувати Юлія Банкова.

Нагадаємо, 20 грудня 2019 року головою громадської організації «Громадське телебачення» стала одна із засновниць hromadske, шефредакторка та ведуча Юлія Банкова, яка замінила Наталку Гуменюк.

31 січня 2020 року стало відомо, що з «Громадського» йде головна редакторка Ангеліна Карякіна. Журналістка заявила, що йде не за власним бажанням і що її було скорочено, таке рішення керівництва вона вважає неповагою. «Громадське» заперечило цю інформацію та заявило, що контракт із пані Карякіною добіг кінця, їй було запропоновано нові умови співпраці, на які вона не погодилася.

3 лютого ексголова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк повідомила, що йде з «Громадського» через звільнення Ангеліни Карякіної. Вона вважає неприпустимим непродовження контракту з головною редакторкою, тому припинила свою роботу на «Громадському», але залишилася членом ГО «Громадське телебачення».

Юлія Банкова в своїй колонці для «Детектора медіа» пояснила, що ці звільнення варто сприймати в контексті довгих розмов про уникнення конфлікту інтересів. Вона розповіла, що власниками hromadske є самі журналісти – як члени громадської організації вони формують стратегію та можуть змінювати структуру ГО; з іншого боку – обіймають керівні посади в медіа. За її словами, журналісти «самі собі ставлять завдання і самі себе контролюють». Пані Банкова вважає, що «це прямий конфлікт інтересів». Вона також додала, що на нього давно просять звернути увагу інституційні донори ГО.

Протягом січня-лютого 2020 року з наглядової ради «Громадського телебачення» вийшли четверо з восьми членів, а саме: – Ігор Балинський (був головою наглядової ради), Едуард Мальцев, Михайло Мінаков і Мачек Бернард-Речинський. До компетенції наглядової ради належали затвердження бюджету організації, фінансовий моніторинг, затвердження кандидатури виконавчого директора організації та нагляд за виконанням Стратегічного плану Громадського.

hromadske в квітні 2020 року очолила Наталія Гузенко. 2 квітня «Громадське» створило об’єднану редакцію, творчий колектив медіа поділили на блоки в залежності від дистрибуції контенту – за них відповідали два заступники головного редактора Владислав Азаров та Анастасія Станко. 5 серпня 2020 року Настя Станко стала головною редакторкою об’єднаної редакції hromadske, замінивши на цій посаді Наталію Гузенко. 

Фото: hromadske

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY