detector.media
31.01.2021 10:10
МВС перевірить інформацію щодо торгівлі посвідченнями з боку ВГО «Журналісти проти корупції»
МВС перевірить інформацію щодо торгівлі посвідченнями з боку ВГО «Журналісти проти корупції»
У поліції обіцяють відреагувати на звернення Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.

Правоохоронці перевірять інформацію щодо видачі з боку ВГО «Журналісти проти корупції» журналістських посвідчень особам, які не здійснюють журналістської діяльності. Про це директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко повідомив у коментарі «Укрінформу».

Раніше Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України у своїй заяві закликала поліцію розслідувати порушення законодавчих та етичних норм з боку ВГО «Журналісти проти корупції».

«Безумовно, ми цю заяву вивчимо, вона буде зареєстрована відповідним чином, і ми її детально оцінимо та перевіримо всі факти і у разі наявності підстав — кваліфікуємо відповідним чином. Тобто відреагуємо відповідно до вимог чинного законодавства», - сказав Артем Шевченко.

Як писав ДМ, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» сказала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації. 

«Журналісти проти корупції» заперечили торгівлю посвідченнями та сказали, що видають за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах». 

Організація поскаржилася Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

Керівник ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергій Кот поскаржився на Оксану Романюк до поліції через її коментар «Детектору медіа».

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». КЖЕ також вважає тиском і залякуванням скаргу Сергія Кота на публікації «Детектора медіа» та ІМІ. Комісія в межах перевірки підтвердила всі факти, викладені в публікаціях, та дійшла висновку, що вони не містять порушень Кодексу етики українського журналіста.

Медіарух закликав поліцію розслідувати дії ВГО «Журналісти проти корупції» та утриматися від переслідувань активістів за коментарі в медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY