detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
28.01.2021 16:27
Нацрада оштрафувала та оголосила попередження «112 Україна»
Нацрада оштрафувала та оголосила попередження «112 Україна»
Регулятор проаналізував ефіри каналу за серпень-грудень 2019 року та виявив заклики до війни та розпалювання ворожнечі.

28 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала та оголосила попередження телеканалу «112 Україна» (ТОВ «ТРК “112-ТВ”») за висловлювання учасників ефірів із розпалюванням ворожнечі та пропагандою війни.

Перевірка проходила за результатами комплексного моніторингу ефіру каналу «112 Україна» за серпень-грудень 2019 року. Нацрада зафіксувала поширення в ефірі каналу висловлювань, у яких є заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. А також показ телепрограм, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич повідомив, що мотивувальна частина рішення містить значну частину цитат з ефіру, але не став їх зачитувати. На своєму сайті Нацрада уточнила, що йдеться про висловлювання Вадима Рабіновича, Олени Лукаш, Дмитра Співака, Євгена Червоненка, Наталі Королевської, Андрія Пальчевського, Михайла Погребинського, Віктора Медведчука, Олега Волошина.

Члени Нацради одноголосно оголосили каналу «112 Україна» попередження за порушення норм законодавства, які забороняють розпалювання ворожнечі та пропаганду держави-агресора, зобов’язують поширювати об’єктивну інформацію. А також оштрафували канал на 114 тис. грн (25% ліцензійного збору) за заклики до розв’язування агресивної війни, її пропаганди, розпалювання національної ворожнечі чи ненависті в ефірі.

Регулятор зобов’язав «112 Україна» протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до законодавства. У разі невиконання цього рішення – Нацрада може застосувати до каналу нові санкції.

Представники каналу на засідання Нацради не прийшли, хоча запрошення, за даними Нацради, отримали.

На сайті Нацради вказано, що під час підготовки рішення регулятор вивчав досвід Європейського суду з прав людини з огляду на Статтю 10 Європейської конвенції з прав людини, якою встановлено право на свободу вираження поглядів, яке водночас пов’язане з обов’язками та відповідальністю.

Нацрада навела такі аргументи на користь санкцій щодо «112 Україна»:

«Порівняння певних осіб і їхніх дій з діями та методами Геббельса є опосередкованим звинуваченням їх у нацизмі, злочинах проти миру і людяності, що є свідомим поширенням необ’єктивної інформації, метою якої є розпалювання ворожнечі.

Поширені в ефірі телеканалу висловлювання є прямим продовженням лінії російської пропаганди і наративами, схожими до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України та міжнародною спільнотою більшості країн Європи країною-агресором. Вони мають ознаки таких, що базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення неповної або упередженої інформації. Озвучені тексти також провокують відчуття непропорційних переваг тієї чи іншої групи в матеріальному достатку чи в інших перевагах, містять звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої етнічної, релігійної або певної групи на суспільство, державу, що є чіткою ознакою розпалювання ворожнечі та ненависті за територіальним розподілом.

У виступах також наявне навмисне нагнітання ситуації, спотворення фактів і залякування, маніпулювання словами про наміри вбивств людей, неодноразове використання негативно забарвлених слів, що створює негативний образ певної соціальної групи, зокрема людей, що дотичні до затвердження бюджету та сфери оборони, звинувачення цих груп у намірах вбивати людей, з метою посилення серед населення настроїв неприязні, недовіри та почуття сильної ворожнечі. Крім того, відбувається навішування безпідставних пропагандистських ярликів, стигматизація частини населення України, яка може бути сприйнятою як заклик до дискримінації за національною ознакою (як українців у широкому сенсі, так і тих націй, етнічних груп, народів, які стають об’єктом російської державної пропаганди).

Усі ці висловлювання поширені в умовах тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України. Вони, крім того, звучали не лише у прямому ефірі, а й у повторах.

Моніторинг телеканалу щодо дотримання об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, забезпечення можливості доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації глядачів також засвідчив, що телеканал надавав перевагу в ефірному часі певним особам, риторика висловлювань яких є досить передбачуваною. Тому таке надання переваги зазначеним особам, чиї висловлювання фігурують у матеріалах перевірки і риторика яких є такою, що підбурює до дискримінації, ворожнечі, насильства, свідчить про свідомий вибір ліцензіата, а твердження, що їх вислови були поширені у прямому ефірі і їх не можна було передбачити, – нікчемними».

Нагадаємо, цю перевірку «112 Україна» Нацрада призначила ще рік тому – в січні 2020 року. Підставою для нього став моніторинг каналу за липень-грудень 2019 року – один з найбільших комплексних моніторингів Нацради за останні роки.

10 грудня 2020 року Нацрада оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за показ російського мультфільму «Необыкновенное путешествие Серафимы». Крім того, за 2020 рік Нацрада призначила ще кілька перевірок «112 Україна»: через збільшення обсягу іноземного продукту, через цитати Віктора Медведчука зі схваленням Володимира Путіна, через висловлювання Петра Симоненка, через сюжети про зустріч Віктора Медведчука та Володимира Путіна.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY