detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
28.01.2021 15:10
Нацрада перевірить «Наш» через висловлювання Олени Бондаренко
Нацрада перевірить «Наш» через висловлювання Олени Бондаренко
Нацрада вбачає в її висловлюваннях ознаки розпалювання національної ворожнечі та приниження Збройних сил України.

28 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову безвиїзну перевірку телеканалу «Наш» (ТОВ «Наш 365») через висловлювання колишньої народної депутатки Олени Бондаренко про українську армію.

Нацрада отримала від Служби безпеки України інформацію про поширення в програмі «Марафон» на каналі «Наш» 15 січня «інформації, що має ознаки прихованого заклику до агресивних дій, елементи пропаганди, розпалювання національної ворожнечі та ненависті», повідомив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Під час моніторингу Нацрада зафіксувала, що 15 січня гостею прямого ефіру програми «Марафон» була колишня народна депутатка від «Партії регіонів» Олена Бондаренко. Вона, зокрема, називала українських військових злочинцями та порушниками присяги: «люди, у которых руки по самый локоть в крови, потому что армия использовалась против собственного народа», «прямое нарушение присяги любым военным, который там находится», «из украинской армии сделали преступницу», «любой, кто сейчас носит погоны, по сути своей, по морали и по закону, – это преступники в нашей стране».

«Використані мовні обороти є провокаційними, образливими та дискримінаційними, оскільки Олена Бондаренко безпідставно назвала всіх військовослужбовців Збройних сил України злочинцями та порушниками присяги, відповідальними за ведення бойових дій проти свого народу. Водночас вона заперечувала російську збройну агресію та не згадувала про дії незаконних збройних формувань на Донбасі», – повідомив Юрій Зіневич.

Нацрада вбачає у висловлюваннях Олени Бондаренко ознаки розпалювання національної ворожнечі, приниження групи осіб за ознакою їх приналежності до Збройних сил України, а в діях каналу «Наш» - порушення норм законодавства, які забороняють медіа вдаватися до мови ворожнечі та дискримінації. За словами Юрія Зіневича, працівники каналу ніяк не намагалися збалансувати однобічність та упередженість висловленої позиції.

Позапланова безвиїзна перевірка каналу «Наш» відбудеться з 12 по 25 лютого.

Нагадаємо, восени та взимку 2020 року Нацрада призначила позапланові перевірки каналу «Наш» через антиукраїнський відеоролик до Дня Незалежності, інтерактивне голосування з пропозицією глядачам відповісти на запитання «Володимир Путін заслуговує на Нобелівську премію миру?» та через ефір з представником так званої «ЛНР».

А 23 грудня 2020 року Нацрада оголосила каналу «Наш» попередження за трансляцію пресконференції президента Росії Володимира Путіна 19 грудня 2019 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY