detector.media
Наталія Данькова
28.01.2021 14:00
Скільки коштує у 2021 році кабельне, супутникове та ОТТ-телебачення?
Скільки коштує у 2021 році кабельне, супутникове та ОТТ-телебачення?
Огляд пропозицій найбільших провайдерів різних технологій.

Восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30 % і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень із 1 листопада 2020 року. Дехто із провайдерів підвищив ціни ще восени, дехто зробив це з нового року. «Детектор медіа» з’ясував, як змінилися тарифи найбільших провайдерів, які працюють за різними технологіями, а також які акції вони пропонують у 2021 році абонентам. Нагадаємо, у 2020 році ціна пакетів телебачення в середньому сягнула 80 гривень.

Супутникове телебачення: національні пакети, спорт та еротичне кіно

Наразі в Україні є два офіційні супутникові провайдери (DTH): Viasat та Xtra.TV. І саме вони найбільше мріють залучити до своїх абонентських баз користувачів відкритого супутника. Саме тому роблять акцент на пакетах з мінімальною вартістю.

Наприклад, Viasat за 99 грн на місяць пропонує аж два пакети: «Національний» та «Сімейний». Останній — акційний, крім українських каналів до нього входять канали з «родини» Viasat і TV1000. Його повна вартість 139 грн, однак нові абоненти можуть користуватися ним за акційною ціною впродовж трьох місяців до 30 червня 2021 року.

Окрім згаданих, у провайдера є пакет «Престижний» (коштує 199 грн) зі спортивними каналами Eurosport та дитячими Nick. А також два пакети каналів у HD якості за 249 та 299 грн (різниця — в кількості каналів).

Основний конкурент Viasat — Xtra.TV. Його особливістю та конкурентною перевагою раніше завжди був спортивний контент, а саме доступ до каналів «Футбол». Однак минулого року ця перевага дещо втратила свою цінність. По-перше, через пандемію більшість спортивних подій було перенесено на визначений або невизначений строк і «Футболи» перейшли на сітку повторів. По-друге, поступово «Медіа Група Україна» почала втрачати ексклюзивні права на топові спортивні трансляції. Наприклад, останній тендер УЄФА виграв ОТТ-сервіс Megogo, який до цього через угоду з Volia отримав права на Лігу чемпіонів та Лігу Європи попередніх сезонів. Утім, спортивний контент досі вирізняє Xtra.TV.

Найдешевший пакет Xtra.TV — теж «Національний» за 99 гривень на місяць. Окрім нього є ще три пакети: «Старт» — 109 грн, «Комфорт» — 159 грн та «Комфорт+Спорт» — 209 грн. В усіх пакетах присутні канали в HD: якщо в національному їх 19, то в найдорожчому — 32.

Особливістю пропозиції Xtra.TV є кілька пакетів на 3–7 тематичних каналів. Пакет «Футбол» коштує 109 грн на місяць, до нього входять канали «Футбол 1/2/3» у SD та HD, а також канал клубу «Шахтар». «Суперспорт» за 169 грн включає на додачу до попередніх ще й Setanta Sports. Третій пакт — «Любов» за 29 грн з еротичними каналами Erox HD, Barely Legal TV, Blue Hustler.

Кабельне телебачення: плюс кіно, мінус Discovery

Провайдер Volia підвищив ціни з 1 січня 2021 року. Зміну тарифів він, як і більшість колег на ринку, аргументував інфляцією медіагруп, а також необхідністю сплачувати за авторські права організації колективного управління (ОКУ) авторськими правами КАМП, яка збирає з кабельників роялті для правовласників за використані в телевізійному контенті об’єкти авторських прав. Нагадаємо, навесні 2020 року КАМП разом з індустрією погодили тарифи роялті за кабельну ретрансляцію: у 2020 році провайдери платили ОКУ 40 копійок за абонента, у 2021 році — 90 копійок.

Якщо торік вартість найдешевшого пакету Volia зросла зі 120 до 150 грн, то у 2021 році «Базовий пакет» коштує вже 165 грн. Вартість розширеної пропозиції «Оптимальний» — 199 грн, а два пакети з HD-каналами «Оптимальний» та «Преміальний» коштують 209 та 299 грн на місяць.

Окрім підвищення цін Volia змінила й наповнення пакетів. Так, додалися пізнавальні канали Viasat і фільмові канали TV1000 замість каналів групи Discovery. «Це обумовлено тим, що з кожним місяцем збільшується кількість поціновувачів фільмового жанру. За даними BigData.ua (консалтингова компанія у сфері платного телебачення. — Ред.), телеперегляд фільмових каналів в Україні удвічі перевищує пізнавальні. Серед них лідирують TV 1000, TV 1000 Action, ViP Comedy, VIP Megahit», — переконує провайдер. Останній зі згаданих каналів присутній у найдорожчих пакетах. Також абоненти деяких тарифних планів отримали додаткові канали — групу каналів Cine + (власні канали провайдера Volia), Nickelodeon, Bollywood HD, Nick Junior, Lale, Nat Geo Wild, Fox Life, Mezzo тощо.

При цьому Volia почала ще й активну дистрибуцію на ринку власних кіноканалів, які раніше були її ексклюзивом для власних абонентів, а тепер доступні в пакетах oll.tv та «Ланет TV».

Новий тариф провайдера «Тріолан» для абонентів кабельного телебачення з 2021 року — 120 гривень. Особливістю пропозиції «Тріолана» є те, що користувачам пропонується один єдиний пакет за стандартною ціною. Торік його вартість складала 96 грн. Тариф включає всі формати телебачення — аналогове, цифрове та IPTV. Також провайдер оновив свій пакет і додав нові канали. Приміром, із грудня 2020 року до пакету увійшов канал Setanta Sports. У пакеті залишилися канали українських медіагруп, канали групи Viasat і TV1000, «Футбол 1/2/3», National Geographic, Nat Geo Wild, Niki Kids/Junior, Nickelodeon, Paramount Channel, Fox, «Трофей», History тощо.

«Ланет» підвищив тарифи за телебачення ще восени минулого року. Тоді у пресслужбі повідомили, що вартість «соціального» пакету зросла з 97 до 99 грн і «потреби в особливих промоактивностях» цього кроку не було. Базовий і «Праймовий» пакети коштують 119 та 149 грн на місяць, а Baza+ та Prime+ — 147 та 197 грн на місяць. Такі самі тарифи на згадані пакети були й торік. На пакет Baza+ «Ланет» пропонує акцію – другий місяць користування в подарунок за 0 грн.

«Ланет», як і конкуренти, поповнив свої пакети новими каналами. Наприкінці 2020 року відновив ретрансляцію телеканалів «Футбол 1/2/3» для абонентів кабельного телебачення та IPTV. А в січні 2021 року в IPTV-пакети «Ланет TV» увійшли п’ять каналів Cine+ від провайдера Volia.

Інтернет-телебачення: інфляція та тематичні пакети

В ОТТ-сервісів зростання ціни телевізійних пакетів у 2021 році не сталося. Дехто змінив ціни ще восени. Втім, інфляція медіагруп для ОТТ-провайдерів стала певною несподіванкою. У жовтні 2020 року в інтерв’ю «Детектору медіа» директор зі стратегічного розвитку Megogo Іван Шестаков розказував, що «планове підвищення цін медіагруп не стосується ОТТ»: «У медіагруп була мета поступово дотягнути ціни до рівня цін ОТТ. Тому наших користувачів, сподіваюся, поки ніякі підвищення не торкнуться». Проте всі медіагрупи підняли ціни на свої канали на 30 % для провайдерів усіх технологій.

Лідером ОТТ-ринку за абонбазою є Megogo. Його пропозиція «Оптимальна» коштує 99 гривень (270 каналів і колекція кіно, а також прямі трансляції футболу плюс подарунки та знижки). Основний пакет сервісу «ТБ і кіно: Максимальна» коштує 197 грн на місяць. При цьому в перші 14 днів сервісом можна користуватися за одну гривню. За цю ціну користувачі мають змогу переглядати 318 каналів і колекцію кіно та серіалів від російських платформ Amediateka і Start, футбол, аудіокниги. До речі, до переліку каналів входить і «родина» Disсoverу, яка стала задорогою для багатьох кабельних провайдерів. Ще один пакет «Максимальна+Благодійність» коштує на 50 гривень дорожче (247 грн на місяць), які йдуть на допомогу дітям-сиротам.

Ціни пакетів Oll.tv зросли в листопаді 2021 року, як і в решти провайдерів, на 20–25 %. Серед пропозицій сервісу, як і в Megogo, є пакет за мінімальну ціну 99 гривень на місяць. Окрім основних українських каналів, туди входять доступ до кінозалів та відеотеки. Основний пакет oll inclusive коштує 159 грн. І зараз він доступний за акційною ціною 109 гривень. Найдорожчий пакет коштує 249 грн. Туди входять VIP Premiere, VIP Megahit, VIP Comedy, Epic Drama, Fox, Sony, National Geographic, Nickelodeon, доступ до каталогу серіалів HBO, BBC, Showtime, Starz і відеотеки фільмів. Також ОТТ-сервіс «Медіа Групи Україна» пропонує додаткові тарифні плани, подібні до тих, які є на супутниковій платформи Xtra TV, що теж належить «Медіа Групі Україна». Наприклад, «Любов» з еротичними каналами за 39 грн, xtra sport за 139 грн тощо. Нагадаємо, минулого року група почала процес об’єднання своїх провайдерів ОТТ та DTH.

Найдешевший пакет Sweet.tv М коштує 99 грн, пакет L — 197 грн. Ще два пакети М+ та L+ відрізняються ціною та доступом до каналів «Футбол»: 189 грн та 249 грн. Сервіс позиціонується як національний онлайн-кінотеатр і в комунікаціях вирізняє свої пропозиції щодо українських фільмів. Деякі з них розміщені ексклюзивно: наприклад, серіал «Перші ластівки. Залежні» від Нового каналу.

У сервісу є ще окрема пропозиція контенту за 197 грн для власників платіжних карт Visa Premium. А також акційні пропозиції для нових абонентів: сім днів безкоштовно та 15 днів — за 1 гривню.

Окремим пакетом на платформі можна придбати й канали «Футбол» за 109 гривень. У такому ж пакеті вони присутні і в пропозиціях провайдерів «Медіа Групи Україна». Власне, це і є система індивідуальної передплати (a la carte), на яку група планувала перевести всю дистрибуцію каналів «Футбол» у 2020 році (і саме за таку ціну), але на заваді цим планам став карантин.

Поточна вартість основних пакетів «Київстар TV»: «Базовий» — 100 грн, «Сімейний» — 120 грн, «Вигідний» — 160 грн та «Преміум HD» — 200 грн. До підвищення цін у листопаді минулого року найдешевший пакет сервісу коштував 80 грн. Також для користувачів доступні ще й тематичні пакети. Наприклад, з кіноканалами «КіноХіт» за 65 грн на місяць або Volia Cine+ за 50 грн на місяць. А за 40 грн сервіс пропонує пакет «Для дорослих».

Фото: кадр із фільму Keep TV Free

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY