detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
28.01.2021 09:30
Навальний, який посварив українців. Огляд політичних відеоблогів за 18‒24 січня 2021 року
Навальний, який посварив українців. Огляд політичних відеоблогів за 18‒24 січня 2021 року
Скрипін пояснює, чому Навальний — це інша версія Путіна, Медведєва захищає скандальну тіктокерку від «переслідувань націоналістів», а Дубинський називає персональні санкції США помстою «соросят».

«Чому ви др*чите на Навального?»

Тема повернення до Росії опозиціонера Олексія Навального активно обговорювалась в українському сегменті політичного ютуба. Про постать політика говорили під різним соусом.

Наприклад, колишній журналіст російського телеканалу НТВ (часів, коли канал був опозиційним до путінської влади, а не повністю підконтрольним їй, як зараз) Євгеній Кисельов очікувано хвалив Олексія Навального, який, на його думку, «загнал Кремль в цугцванг». Опозиціонера блогер називає «политиком номер один с противоположным Путину знаком». Кисельова можна зрозуміти: як росіянин і ліберал, він напевно вболіває за зміну багаторічної диктаторської влади. І на повному опозиційному безриб’ї робить ставку на найбільш медійно відомого опозиціонера, хай навіть той  не засуджує загарбницьку політику Кремля.

Спецкор агенції УНІАН у Росії та блогер Роман Цимбалюк не відмовив собі в задоволенні безпосередньо відвідати протести, що відбувалися в Росії в суботу, 23 січня. З місця подій Цимбалюк розповід, що в його планах немає пункту «получить по голове за российскую демократию», тож для запису влогу медійник завбачливо відійшов від натовпу протестувальників. При цьому він назвав тактику російської опозиції безглуздою. Адже, на відміну від українського Майдану, певен Роман Цимбалюк, такі акції не призведуть до зміни російської влади, а є радше показовими.

Роман Скрипін виклав окремий хейтерський влог на каналі Skrypin.ua, де у фірмовій манері пошматував як самого Навального, так і тих українців, хто співчуває його долі. У Романа, зокрема, «бомбонуло» на відео, де Навальний із дружиною цитують відомий російський пропагандистський фільм «Брат-2». Адже, на думку блогера, у стрічці демонструється «українофобія на повний зріст». «Чому ви сидите і др*чите на Навального, думаючи, що це — інша людина? Це Путін 2.0», — дав волю почуттям Роман Скрипін.

Тікток до політичного скандалу доведе

Здавалося б, як можна втрапити у політичний скандал, будучи блогером у тіктоку? Звісно, там можна побачити навколополітичні відео і знайти акаунти Ляшка чи Киви. Але вплутатися у скандал на всю Україну ще треба вміти.

Як ви вже знаєте, зуміла зробити це юна столична тіктокерка Таїсія Маламан (відома в мережі як di.rubens). Вона в одному з роликів на запитання «Україна чи Росія?» обрала країну-агресорку. Відео побачив та розкритикував офіцер української армії, дівчина у відповідь пригрозила йому судом за наклеп. Детальніше про історію читайте на нашому сайті.

Звісно ж, політичні ютубери проігнорувати хайпову історію не змогли. На захист блогерки кинулася, зокрема, Олеся Медведєва зі «Страни.ua». Посил її відео простий: дівчину, яка просто обрала Росію, як країну для мандрівок, зацькували кляті націоналісти. Офіцера української армії Анатолія Штефана, який і виніс на публіку скандальне відео, Медведєва називає «пропагандистом», а Сергія Стерненка, який критикував дівчину, — «одесским убийцей».

А що ж такого сказав Стерненко? Йому не сподобалося, що блогерка, замість пояснення ситуації, відразу перейшла до звинувачень українського військового у війні «с мирным населением», назвавши його провокатором і шахраєм. Через те Сергій Стерненко обізвав тіктокерку «феєричною паскудою» та дурепою. Такі люди, на думку блогера, почуваються вільно, адже українська держава ніяк на них не реагує, натомість, мовляв, «переслідуючи Антоненка та мене». Стерненко закликав тіктокерку поїхати до улюбленої Росії, та ще й запропонував дівчині оплатити дорогу.

Дубінський: язик до штатівських санкцій доведе

У центрі уваги громадськості нині й блогер та нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Все, нагадаємо, через те, що США впровадили проти нього та позафракційного нардепа Андрія Деркача санкції через ймовірне втручання в тамтешні вибори та приналежність до «російської мережі впливу».

В одному зі свіжих відео сам Олександр Дубінський «від щирого серця» розповів авдиторії, чому на нього наклали санкції. Бо він, мовляв, є непримиренним борцем із корупціонерами-«соросятами», «пінчучатами» та «порохоботами». Які, на його думку, на кошти США діють «против интересов государства Украина». От за бажання розслідувати «підривну діяльність», певен Дубінський, ця група йому й мститься, а в жодні вибори у США, переконує блогер, ніколи не втручався. Тиск на нього, мовляв, ставить під загрозу існування фракції «Слуги народу», як і політсили в цілому.

Президент Зеленський на інформацію спершу реагувати не став — хоча згодом, якщо вірити джерелам «Української правди», просив нардепа вийти із фракції. А ось політичні відеоблогери відреагували відразу.

Данило Мокрик випустив тематичний влог, де висміяв заяви Дубінського про «відсутність зв’язку з Деркачем». Чого ж тоді вони проводили спільну пресконференцію восени 2019-го, запитує блогер. А ще Данило Мокрик сумує з приводу «мовчання» глави держави в доволі резонансній для його політсили ситуації.

Зате не мовчав представник ненависних Дубінському «соросят» — нардеп восьмого скликання, а нині член наглядової ради «Укрзалізниці» та блогер Сергій Лещенко. Заради цього навіть випустив влог російською. Лещенко вдався до аналітики: розповів підписникам про такий собі «трикутник реваншу». На одній грані якого, мовляв, «Опозиційна платформа — За життя» і Віктор Медведчук, на іншій — олігарх Коломойський, а на третій — Росія. Тож Дубінський, вважає Лещенко, є «рупором» Ігоря Коломойського, якого теж «не раді бачити» у США.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY